СЗО: Будите спремни за случај нове епидемије

Земље које планирају да ублажавају мере на сузбијању пандемије треба да буду спремне на брз одговор у случају нове епидемије ковид-19, упозорио директор Светске здравствене организације

Лого Светске здравствене организације

Директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус упозорио је земље које планирају да ублажавају мере на сузбијању пандемије корона вируса, да буду спремне на брз одговор у случају нове епидемије ковид-19.

Тедрос је на виртуелном састанку са министрима здравља земаља чланица Г20 у недељу, изјавио да га охрабрује чињеница да неколико чланица почиње да планира како да ублажи социјалне рестрикције због пандемије.

Међутим он је указао да је кључно да мере на ублажавању тих рестрикција буду спроведене по фазама, преноси Танјуг писање АП.

Укидање рестриктивних мера, како је додао, не значи крај епидемије у било којој земљи, „већ једино почетак следеће фазе“.

„Од виталног значаја је да у тој следећој фази земље едукују, ангажују и ојачају своје људе како би превентивно спречили и брзо одговорили на било какву нову појаву (вируса). Да обезбеде да имају капацитете да тестирају, изолују и воде бригу о сваком случају и да прате сваки контакт и да осигурају да њихови здравствени системи имају капацитет да се изборе са сваким порастом броја случајева“, казао је Тедрос.

Директор СЗО је изразио и забринутост због јачања пандемије корона вируса у сиромашним земљама, којима недостају ресурси за борбу са великим бројем позитивних случајева.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар