Александар Сарачевић: Апел за допуштење служења Васкршње Литургије са народом

Убеђени смо да би служење Васкршње Литургије прекратило ово искушење које нас је снашло, а страхујемо да би њено неслужење могло довести до већих искушења

Фото: Вечерње новости

У Светом писму Старог завета, у 4. књизи Мојсијевој која се зове Бројеви, описано је како је, првог месеца друге године од изласка Јевреја из египатског ропства, Бог послао преко Мојсија 12 људи, по једног из сваког јеврејског племена, да извиде обећану земљу у коју их је водио. Они су отишли, били тамо 40 дана и вратили се са следећим извештајем: земља је богата и плодна али су њихови градови добро утврђени и народи који живе тамо су снажни а има и дивова. Њихов закључак је био да неће успети да заузму ту земљу јер ће бити поражени од народа који тамо живе. Само су се двојица од њих: Исус Навин и Халев, супротставили оваквом ставу и позвали народ да уз Божју помоћ крену и заузму земљу која им је обећана. Али је народ у свом маловерју и безверју закукао и тражио да се врати у египатско ропство. Због тога је Бог хтео да их истреби али на Мојсијеву молбу није, већ је пресудио да нико од неверног народа неће ући у обећану земљу, осим Исуса Навина и Халева, већ ће лутати пустињом док не помру а тек њихова деца ће населити ту земљу. И они лутаху 40 година.

Ова поучна прича је, између осталог, и део православног Предања, јер је Стари завет и за нас света књига, и православни верују да нас Бог може наградити али и казнити у зависности од наше вере и понашања. Данас смо, пак, стављени пред велико искушење од стране световних власти јер се од нас тражи да се окренемо од нашег Спаситеља, Лекара и Избавитеља ка неком другом, овосветском спаситељу, и да на највећи Христов празник – Васкрс, останемо код својих кућа и не принесемо Му славу и хвалу какву заслужује. Ако покушамо да то урадимо бићемо прогоњени због наше вере, хапшени и кажњавани. Световна власт нас, дакле, ставља у веома деликатну ситуацију, да постанемо народ који лута пустињом док сви не помремо, или да, духом Исуса Навина и Халева, кренемо на Литургију па макар били и прогоњени. Неки су већ изјавили да ће то и урадити.

Зато апелујем најпре на нашу духовну власт да објасни оној световној колико је Литургијски живот важан за Православље, али и на световну власт да схвати да се ми на Литургијама молимо за цео наш народ и за читав свет, за наше здравље, спасење и опроштај грехова, и да се, између осталог, молимо и за оне који су на власти. Убеђени смо да би служење Васкршње Литургије прекратило ово искушење које нас је снашло, а страхујемо да би њено неслужење могло довести до већих искушења.

Предлажем, да би се донекле умирила савест оних који страхују да ће се зараза Литургијом проширити, да се у све цркве поставе озонизатори ваздуха, јер су научна истраживања показала да озон веома добро дезинфикује ваздух и да убија вирусе и бактерије, а међу њима и оне из групе САРС. Озонизатори ваздуха се веома лако постављају тако што се укључе у струју.

Што се тиче Светог Причешћа истом кашичицом, будући да верујемо да је Свето Причешће – Тело и Крв васкрслога Христа, оно има натприродну димензију, и сваки пут када се кашичица умочи у чашу са Причешћем, са ње нестаје било шта што би могло остати од претходног причесника, па тако и евентуални вирус, а у чаши са Причешћем – Телом и Крвљу Христовим, наравно не може бити болести. Тако ми верујемо, а научници би могли то и да провере у будућности и тако одагнају безразложни страх од народа.

Са вером да сви имамо добру вољу да се нађе најбоље решење на радост и задовољство свих, и жељом да се сви потрудимо да се оно заиста и нађе, упућујем овај апел, и позивам оне који нису знали за својства озона да то провере на интернету јер има више стручних чланака који то потврђују. Није остало још много времена да би се ово спровело, али га ипак има довољно – цео данашњи дан.

Свако добро од Господа.

Александар Сарачевић, теолог из БеоградаCategories: Моба

Tags: , , , , ,

Оставите коментар