Срећко Максимовић: На вест о смрти – др Миодраг Лазић, вјечни траг у (не)времену

Није било човјека који је више показао све дубине истинског човјекољубља и пожртвовања. Дискретни херој. Никада експониран. Никада хваљен. Никада спомињан. Наоко заборављен

Миодраг Лазић (Земун, 31. мај 1955. – Ниш, 14. април 2020)

Када одлазе велики људи ми мали који остајемо тек тада спознајемо њихову величину.

Владика Николај је упоредио људе са умјетничким дјелима – тек када се човјек мало одаљи може да види сву љепоту умјетничког дјела. Тако је и са људима. Када нас напусте и када се од њих удаљимо у времену, тек тада видимо и схватамо њихову величину. Доктор Лазић је истинско умјетничко дјело Творца. У овом нашем (не)времену није било човјека који је више показао све дубине истинског човјекољубља и пожртвовања. Дискретни херој. Никада експониран. Никада хваљен. Никада спомињан. Наоко заборављен.

Докторе, народ те није заборавио. Народ те волио и поштовао и тек ћемо те вољети и поштовати. Твој подвиг је поновљени подвиг Обилића, Синђелића и Тепића. И ти си ишао у сигурну смрт као доктор добровољац на ратишта у Крајини и Републици Српској. Гледао си смрти у очи, а она те није смјела ни погледати. Крила се од тебе. Смрт нема власт над херојима. Она од њих бјежи. Она зна када херој одлази да је она још више на губитку. Такви људи вјечно живе. Смрт им само повећава славу. Отишао си а остао.

Ти не можеш отићи јер твоја дјела остављају неизбрисиви траг у времену.

„Благо ономе ко довијека живи имао се рашта и родити“. Ове ријечи владике Рада никоме више не приличе у наше доба него теби, Човјече – докторе наш.

„Патриотизам се не мјери километрима“, то су биле твоје ријечи а ми са великом захвалношћу одговарамо – ни човјек се не мјери временом.

„Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје“.
(Јв. 15:13)

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Срећка Максимовића)

Прочитајте још:



Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Благо оном ко довијек живи, имао се рашта и родити.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading