Митрополит Иларион (Алфејев): Причешћа у скорије време неће бити, исповедајте се преко „Скајпа“

За сада морате бити спремни на чињеницу да ће се вероватно многи морати ограничити на гледање емисије патријарашке службе на ТВ каналима, али у цркву се неће моћи, рекао митрополит волоколамски

Митрополит волоколамски Иларион (Фото: Спутњик)

Верници Руске Православне Цркве требало би да буду спремни на чињеницу да ће се многи од њих морати ограничити на ТВ пренос васкршње службе патријарха московског и целе Русије Кирила и освећења васкршњих хлебова пре празника.

Овоје изјавио други по рангу руски екумениста и модерниста, председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), преноси руска новинска агенција ТАСС.

Он је појаснио да ће Црква размислити о томе како у тренутним условима прославити Страсну седмицу и Васкрс. Али, за сада морате бити спремни на чињеницу да ће се вероватно многи морати ограничити на гледање емисије патријарашке службе на централним телевизијским каналима, али у цркву се неће моћи. Међутим, служба на Васкрс и освећење васкршњих хлебова ће се одржати.

Митрополит је такође рекао да због претње од ширења корона вируса, Света Тајна Причешћа неће бити вршена у скорој будућности.

Извор: inform-relig.ru

Пред Васкрс, по његовим речима, патријарх московски и целе Русије обратиће се верницима с разјашњењем како ће се у условима пандемије организовати богослужења, али на крају ће то све зависити од развоја епидемиолошке ситуације.

Иларион је додао да је у изузетним ситуацијама могуће исповедати се путем телефона или преко „Скајпа“, о чему се треба договорити са свештеником. Он је такође додао да постоји могућност личног договора са свештеником у погледу личне (реалне, а не виртуелне – нап. „Борба за веру“) исповести.

Раније је патријарх Кирил позвао вернике да се, због ширења корона вируса, уздрже од посете храмовима до његовог посебног благослова и да се моле у својим домовима.

По материјалу са: http://www.inform-relig.ru

Превод са руског и приређивање: Борба за веру

Опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Фацко, а ти идеш мало у Фатиму 😉

    https://stanjestvari.com/2018/09/26/ilarion-fatimska-bogorodica/

    P.S. Фацко је митрополит без верника. Под платом је министарства иностраних послова РФ где у ствари и ради као службеник! Више је написао књига него Јосип Броз, Мао Це и Војислав Шешељ заједно.

Оставите коментар