Иван Аћимовић: Овим маскама заправо маске падају или Антиблаговест о корони

Тајминг викенд-притвора није случајан. Препуни храмови о Васкрсу развејали би ову панику и епидемију страха, зато нас непомјаник и глобално и локално сатерује у катакомбе

Литургија у Саборном храму у Крагујевцу (Фото: Епархија шумадијска)

Хвала Богу, и у тамници човек може бити суштински слободан. Али, да се не лажемо: ово је брука.

Чим су многи епископи и свештеници пристали да размичу вернике, држе народ напољу, носе маске(?!) у храмовима, чак и док служе… било је јасно да антитеисти на власти (који само спроводе директиве Џорџа Сороса и глобалне тзв. Дубоке државе, поменимо их тако) неће стати на томе, неће рећи „хвала, баш лепо од вас“, него ће наставити даље. Дакле, требало је супротставити се на самом почетку, као што се ономад Београд бранио у Книну!

Интересантно је да са овим маскама заправо падају маске! Када видите свештеника који носи маску, знате да је залутао у Цркву. Било је епидемија и раније, бар сто година уназад користе се медицинске маске, али није било овакве апостасије као данас. Пита се Господ да ли ће наћи вере на земљи о Другом доласку. Какви смо, стварно је питање да ли ће нас препознати као своје?

О преносима на ТВ-у не треба трошити речи. То је неки нови под-жанр у ријалити продукцији. Одавно су практиковани преноси Литургија, и у нормалним ситуацијама, али ни тада није било умесно дозволити снимање у олтару, на Часној трпези. Ово позориште, овај маскенбал, само служи да би звона објавила издају.

Извор: Сајт СПЦ

Богу се треба „покоравати већма него људима“, али како на то подсетити оне који се, изгледа, Бога не боје а људи не стиде? Ако не смеју да се позову на своја Уставом загарантована верска права (видети овде), таквим свештенослужитељима је часније да седе код куће и моле се Богу у „клијети својој“, него да бестидно објављују своје маловерје и свој опортунизам, па још пред камерама. О темпора, о морес!

Међу Светим оцима и пророцима нема оних који су предвидели некакву посебну пандемију, чак ни метафорички тако погодну „корону“ (круну). Колико знам, ни друге религије немају такве предикције. „Ничег новог под капом небеском.“ Једино је нови Христос.

Тајминг викенд-притвора није случајан. Препуни храмови о Васкрсу развејали би ову панику и епидемију страха, зато нас непомјаник и глобално и локално сатерује у катакомбе.

Сетимо се непрегледне колоне која је данима целивала десницу упокојеног патријарха Павла, и народа који га је испратио на опелу. То је било у јеку проглашене епидемије 2009. (Тада се посебно прославио др Кон, који је данас напрасно рехабилитован у медијима, но, то је друга тема.) То је свакако био тренутак који је означио крај једне епохе у историји СПЦ.

Погребна поворка блаженопочившег патријарха Павла (Фото: ФоНет)

Где су данас клирици да крстом крену против короне, а не маском? То што се не брука само српски клир, него и већи део православне васељене, није нам утеха. Ко зна какав циркус се тек спрема…


ИСПРАВКА: Техничком грешком ранија верзија овог чланка садржавала је погрешно изјаву уместо издају у реченици „Ово позориште, овај маскенбал, само служи да би звона објавила издају“ (7. 4. 2020. у 2:07).Categories: Српско православно стање

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Dovoljan je samo jedan svestenik panicar i eto katastrofe,umesto da se situacij preko Crkve stabilizuje i objasni da je u Crkvi resenje svih problema,a da je glava Crkve istiniti Bog Isus Hristos,pojedini svestenici uplaseni za sopstvene zivote ili za sopstveni polozaj radije puzeci pristaju na srednji put nezamerajuci se nikome,e tu nastaje problem,jer obican vernik ne zeli sukob sa lokalnim Parohom,ali i ne dozvoljava da mu neko ko je nadlezan za to da ga kao dobar pastir vodi kroz ovaj prolazni zivot,on koji nadlezan i direktno odgovoran za njegovo duhovno stanje ,da se taj isti ponasa kao javni servis i da seje paniku,da su takvi bili nasi preci pred mnogo vecim,jacim i ozbiljnijim protivnikom mi danas ne bi imali to sto imamo,a imamo najbolju veru jer ju je hrabrost odrzala,a ne snishodljivost,u teskim trenucima nije nas odrzalo dezertersvo vec juris na neprijatelja,kao vernici mi prvi treba da se pokazemo obicnm svetu koji veruje da veruje u Boga ako samo slavi slavu i da kao takvi da smo dostojni da nas se Bog seti u carstvu svome,a setice se ako ga se mi ne odreknemo,a sa maskama nas Bog ne prepoznaje u nama tada vidi kukavice ,a ne one koji znaju da je u njemu jedini spas i lek za sve nase nevolje.

  2. “Васкрс је празник победе живота над смрћу. Истина? Истина! Хришћани су они који верују у Исуса Христа, Сина Божијег, као победиоца смрти, Онога Који је победио смрт Својом смрћу, и Који дарује живот. Истина? Истина! Зато ми одлазимо у храмове за време Васкрса да заједно прославимо Христову победу над смрћу. Истина? Истина!”.

  3. Па Г-дине ауторе, прошетај се мало кад је полицијски час до Цркве, покажи нам како то „велики “ хришћани трба да се поставе према овој ситуацији…

Оставите коментар