Танјуг: Договорено да Лајчак буде Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине

Његов основни задатак ће бити посредовање у дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ, кажу у Бриселу

Мирослав Лајчак (Фото: Танјуг)

БРИСЕЛ – Земље чланице ЕУ договориле су се да Мирослав Лајчак буде именован за Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Дипломатски извори наводе да је заокружен мандат Мирослава Лајчака као Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и регионална питања.

„Његов основни задатак ће бити посредовање у дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ”, кажу у Бриселу.

Наводи се да је међу земљама чланицама било различитих предлога око „ширине деловања” новог Специјалног представника, преноси Танјуг.

Дипломатски извори наводе да је Хрватска инсистирала да се поред дијалога Београда и Приштине, ЕУ Специјални представник бави и регионом, односно ситуацијом у БиХ на првом месту.

Друге земље чланице указивале су на проблем преклапања мандата новог Специјалног представника са послом који врши комесар за проширење.

После више измена нацрта одлуке, дошло је до договора да се нови Специјални представник ЕУ бави „дијалогом Београда и Приштине и другим регионалним питањима на Западном Балкану”.

Убрзаним процедурама дефинисан је и будући буџет Специјалног представника, а почетно трајање његовог мандата је одређено на годину дана односно до 31. марта 2021. године.

У Европској служби за спољне послове најављују да се „заокруживање пакета” о новом Специјалном представнику очекује у наредним данима, а његово званично именовање почетком априла.

Бившег шефа дипломатије Словачке на место ЕУ Специјалног представника за дијалог Београда и Приштине предложио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел.

Како је реч о специјалном представнику, а не изасланику, око његовог мандата морају да се сложе све државе чланице ЕУ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 3. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s