Данас: Да ли је Вучићев режим искористио пандемију вируса корона за тихо признавање самопроглашене косовске независности

Каква је атмосфера на северу Косова током пандемијских мера

Александар Вучић током обраћања 21. марта 2020. (Фото: Ало/Снимак екрана)

Административни прелази између централне Србије и Косова и Метохије затворени су са обе стране.

Држављани Србије са КиМ који поседују српска документа не могу да уђу у јужну покрајину без 14-дневног боравка у приштинском карантину, нити да са КиМ пређу у централни део Србије. За санитетска возила важи посебан режим, а на северу КиМ тренутно су на снази два полицијска часа, која су одвојено и са различитим правилима прописале владе Ане Брнабић и Аљбина Куртија.

– Забрана уласка грађана Србије са КиМ у централни део ступила је на снагу кад је Београд донео одлуку о затварању државних граница За Вучића су Срби са КиМ очигледно исто што и грађани суседних земаља – Бугарске, Румуније, Мађарске… Грађани са КиМ који имају српска документа не могу ни у централну Србију ни из ње на КиМ. Ако желе да уђу на КиМ морају да проведу 14 дана у карантину у Приштини, иако у северном делу Косовске Митровице ради болница која је под јурисдикцијом Београда – каже за Данас Марко Јакшић из Народног покрета Срба са КиМ Отаџбина и ортопед у пензији.

Према његовим речима, административни прелази током пандемије претворени су у државне границе, где је пролаз дозвољен само санитетским возилима и то по посебном режиму.

Возачи санитета морају да поседују и српска и косовска документа, као и посебно одобрење Министарства здравља у Приштини које због транспорта пацијената мора да контактира Канцеларију за КиМ Владе Србије.

– Реч је о контактима две државе институције, што такође значи да је Београд на терену признао самопроглашену косовски државу. Пандемија вируса корона показала је колико су Бриселски споразуми штетни за живот Срба на КиМ. Приштина сад контролише и комплетан живот и на северу Косова – напомиње Јакшић.

Марко Јакшић (Фото: Медија центар Београд)

Он истиче да је „Београд дозволио да Приштина стави под своју управу и српску посвету и здравство на КиМ, иако су они званично још у државном систему Србије“.

– Влада Косова је пет дана пре Београда увела забрану рада просветних установа. Приштински инспектори дошли су код директора српских школа и декана наших факултета и упозорили да је казна за непоштовање наредбе две године затвора. Наши директори и декани звали су Београд, где им ништа конкретно нису рекли, али је потом Марко Ђурић саопштио да се прекида рад школа и факултета на КиМ да би прикрио да се примењују одлуке Приштине, јер је у исто време српски министар просвете Младен Шарчевић у остатку Србије претио казнама свим школским управама које прекину наставу. Шта вреди што је Вучићева Српска листа у српским општинама свуда где је могла истакла заставе Србије, кад заправо спроводи законе независне косовске државе, у којој је део власти – каже Марко Јакшић.

На тешку ситуацију српског здравства, посебно јужно од Ибра, указује и Рада Трајковић, професорка Медицинског факултета Приштинског универзитета са седиштем у северни део Косовске Митровице.

– Због вишеструких отежавајућих околности ситуација у српском здравству на КиМ сад је тежа него 1999. и 2004, а становништво је у великом проблему. Због ограничене слободе кретања преко административних прелаза већина професора Медицинског факултета и искусних специјалиста налази се у централном делу Србије и не може да оде на КиМ. Ми смо раније имали искусне лекаре који су до 1999. изграђивали, а после 1999. поново успостављали здравствени систем у чему су им помогли и контакти са међународном управом. Сад су здравство, посебно јужно од Ибра, преузели млади лекари, од којих многи немају ни специјализацију. Према мојим сазнањима, јужно од Ибра нема респиратора, ни стручњака који би их прикључили, јер је КиМ напустио велики број анестезиолога и других специјалиста – изјавила је за Данас Рада Трајковић.

Она истиче да је за српско здравство у условима пандемије отежавајућа околност и то што „ванредне мере које се уводе на КиМ морају да поштују и српске установе да не би дошле сукоб са косовским законима, јер се Приштина не либи ни од кажњавања“.

– Иако је реч о здравству, у све је дубоко уплетена политика. Српска страна нема тог политичког ауторитета који би могао да преговара, јер ни Канцеларија за КиМ Владе Србије никада није имала капацитет за здравство – каже Рада Трајковић.

Рада Трајковић (Извор: КоССев)

Према извештајима са терена, на северу КиМ Срби су слуђени и због два режима полицијског часа. Кризни штабови привремених српских институција локалне самоуправе прогласили су полицијски час од 17 до пет сати и мере безбедности у складу са одлукама Владе Србије. Приштина то не признаје, на снази је одлука Владе Косова о двократном полицијском часу – од 10 до 16 и од 20 до шест сати, за коју поједини правни и политички приштински кругови тврде да је неуставна.

– Медији су затрпани питањима грађана о полицијском часу. Људи су излуђени. Северна Митровица има два полицијска часа и грађани не знају ког да се придржавају и од кад који ступа на снагу – каже за Данас Татјана Лазаревић из портала Коссев.инфо.

Без одговора

До закључења овог издања нашег листа, Данас није добио одговоре из Владе Србије и Канцеларије за КиМ о разлозима затварања административних прелаза према КиМ за држављане Србије са српским документима. Од Владе Србије тражили смо одговор на питања о томе кад је донета уредба о затварању административних прелаза, да ли су променом режима рада добили статус државне границе, да ли је од Приштине тражено да укине карантин за грађане Србије са српским документима, шта је предузето због активности приштинских инспектора у српској просвети и здравству и да ли је Београд тражио од СБ УН веће ингеренције на КиМ у условима пандемије. Званичници Српске листе јуче нису одговарали на телефонске позиве, као ни директор Здравственог центра у северном делу Косовске Митровице. Иначе, Влада Србије у својим свакодневним извештајима и на конференцијама за новинаре не саопштава податке о оболелима од короне на КиМ.

Мере безбедности

У српским срединама на КиМ до јуче није било заражених вирусом корона. На целом КиМ, према агенцијским вестима, оболела је 71 особа. Једна особа из Подујева је 22. марта умрла од последица изазваних новим корона вирусом. Агенција Бета јавља да су затворени сви угоститељски објекти, школе, установе културе и спорта. Продавнице и апотеке имају прописано радно време, а трговци и таксисти морају да носе маске и рукавице. Води се рачуна о градској и хигијени стамбених и пословних објеката.

Јелена Тасић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 26. 3. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар