Уредба Владе Србије: Одступа се од Уставом зајaмчених права

Уредбом су, између осталог, забрањена сазивања и одржавање зборова и свих других окупљања грађана на отвореном простору

Влада Србије (Фото: Сава Радовановић/Танјуг)

Влада Србије донела је Уредбу о мерама за време ванредног стања којима се одступа од Уставом зајамчених људских и мањинских права за време ванредног стања.

Уредба, донета 15. марта, а објављена данас, 16. 3. 2020, у Службеном гласнику, утврђује да Министарство унутрашњих послова, у сагласности са Министарством здравља, може привремено да ограничи или забрани кретање лицима на јавним местима.

Иста министарства могу да нареде појединим лицима или групама лица која су заражена или се сумња да су заражена заразном болешћу ЦОВИД-19 да бораве на адреси свог пребивалишта, односно боравишта, са обавезом јављања надлежној здравственој установи.

Министарство унутрашњих послова може да нареди да се затворе сви прилази отвореном простору или објекту и онемогући напуштање тог простора или објекта без посебног одобрења, наводи се у Уредби.

Наводи се да МУП може да нареди обавезан боравак одређеним лицима или групама лица на одређеном простору и одређеним објектима као што су прихватни центри за мигранте и слично.

Уредбом су забрањена сазивања и одржавање зборова и свих других окупљања грађана на отвореном простору.

Забрањена су и сва окупљања у затвореном простору (спортске, културне и друге манифестације), осим окупљања која су од посебног интереса за рад и функционисање државних органа и служби.

За окупљања од посебног интереса неопходна су посебна одобрења која издаје министар унутрашњих послова.

Ступањем на снагу ове Уредбе прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, посланике Скупштине Аутономне покрајине Војводине и одборнике скупштина општина и градова, који су расписани за 26. април 2020. године.

Спровођење изборних радњи наставиће се од дана престанка ванредног стања, наводи се у Уредби и задужују изборне комисије да обезбеде и чувају постојећу изборну документацију до наставка спровођења изборних радњи и избора.

Објављена Уредба о обавезама послодаваца у ванредном стању

Уредба о организовању рада послодаваца за време ванредног стања, којом се утврђује рад ван просторија и од куће, уводи забрану службених путовања, и дефинише обавезе око заштита здравља запослених коју је Влада Србије донела 15. марта, објављена је данас у Службеном гласнику.

За време ванредног стања послодавац је дужан да омогући запосленима обављање послова ван просторија послодавца на свим радним местима на којима је могуће организовати такав рад у складу са општим актом и уговором о раду, наводи се у Уредби. Као облици оваквог рада наводе се рад на даљину и рад од куће. У Уредби се наводи и да ако општим актом и уговором о раду није предвиђен овакав начин рада, послодавац може решењем омогућити запосленом обављање послова ван просторија послодавца „уколико му то организациони услови дозвољавају“.

Решење обавезно мора садржати трајање радног времена и начин вршења надзора над радом запосленог, а послодавац је дужан да води евиденцију о запосленима који обављају рад ван просторија послодаваца.

Послодавци чија је делатност таква да није могућ овај начин организовања дужан је да своје пословање усклади са условима ванредног стања и то тако да, уколико је то могуће, не изискује додатна средства, организује рад у сменама – како би што мањи број запослених и других ангажованих лица обављао истовремено рад у једној просторији. Обавеза оваквог послодавца је да омогући одржавање свих пословних састанака електронским, односно видео-линком, видео-позивом или на други такав начин.

Уредба послодавца обавезује да одложи службена путовања у земљи и иностранству у складу са одлуком надлежног органа о забрани – односно привременом ограничењу уласка и кретања.

Послодавци су Уредбом обавезани да у циљу осигурања заштите и здравља запослених, ангажованих и странака обезбеде све опште, посебне и ванредне мере које се односе на хигијенску сигурност објекта и лица у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести.

За запослене и ангажоване који су у непосредном контакту са странкама или деле радни простор са више лица потребно је обезбедити довољне количине заштитне опреме, наводи се у Уредби.

(Танјуг/Б92, 16. 3. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s