Тања Фајон: ЕУ посебно забринута због говора мржње владајуће партије и лажних вести у Србији

ЕУ не види очекивани помак, посебно у контексту слободних медија и плурализма, оценила шефица Одбора Европског парламента за Србију

Тања Фајон (Фото: Сајт Тање Фајон/Инсајдер)

Европска унија је посебно забринута због говора мржње и лажних вести у Србији, нарочито кад оне долазе од владајуће партије и кључних медија, изјавила је Тања Фајон, шефица Одбора Европског парламента (ЕП) за Србију, обраћајући се видео поруком учесницима конференције Енекса (ENEX) – Удружења највећих приватних ТВ емитера на свету. На дводневној конференцији која је одржана у Београду, чији је домаћин била телевизија Н1, највише је било речи о слободи медија и растућем популизму у свету.

ЕУ не види очекивани помак, посебно у контексту слободних медија и плурализма, иако је, према речима посланице ЕП Тање Фајон, у последњих месец дана уочен одређени напредак.

Наводи да ће се посебно пратити ситуација за време предизборне кампање у Србији.

„Према извештају Фридом хауса за 2019. годину, Србија је из групе слободних земаља, прешла у групу делимично слободних. Сходно том извештају, постоје покушаји Владе да наруши изборни процес, као и настојања одређених медија да поткопају независне новинаре кроз легално узнемиравање и ’мутне’ кампање, а проблем представља и председникова акумулирана извршна власт која се коси са његовим уставним овлашћењима“, рекла је Фајон, преноси Н1.

Александар Гајовић: Истраживања међународних организација нису утемељена на чињеницама

На конференцију Енекса из Владе Србије одазвао се једино државни секретар у Министарству за културу и информисање, који се не слаже са мишљењем посланице Европског парламента.

„Напротив, у неким случајевима, слобода је унапређена. Не слажем се са тврдњом појединих интернационалних невладиних организација, као што су Фридом хаус и Репортери без граница, који тврде да Република Србија у појединим доменима има смањени обим слободе и да назадујемо у том смислу. Нећу се сложити са тиме, јер сматрам да та истраживања нису утемељена на чињеницама“, рекао је државни секретар Александар Гајовић.

Иако су позвани, други представници Владе Србије и председник Србије Александар Вучић нису се одазвали позиву ЕНЕX-а да присуствују конференцији и својим учешћем допринесу активној дискусији на тему слободе медија, наводи Н1.

Новинар БИРН-а и недељника Време Слободан Георгиев је рекао да у Србији постоје две реалности.

„Део опозиције не жели да учествује на изборима, јер кажу да не постоје фер изборни услови, а са друге стране, власт контролише медије. И ако погледате извештај Фридом хауса и Репортера без граница, они показују да нема демократије и да опада степен слободе, док европски званичници кажу да је све у реду и да избори треба да се одрже“, истакао је Георгиев.

Светски највећа асоцијација приватних телевизија – ЕНЕX окупља скоро 60 ТВ емитера широм света међу којима су ЦБС, Скy, РТЛ, као и кључни канали централно-источне Европе, укључујући ПОП ТВ, бугарски БТВ, румунски ПРО ТВ, који сваке године одржавају састанак својих чланица како би размотрили најважнија питања која се тичу ТВ индустрије.

„Постоји много тога што прети слободним медијима, не само у Србији, већ у САД, Мађарској, Уједињеном Краљевству и многим другим земљама света. Медији се користе као ’дежурни кривци’ и неко кога ће политичари кривити за проблеме од којих желите да се оградите“, истиче генерални директор ЕНЕX Едријен Велс.

Марк Еванс из Енекса упозорава да је Н1 једна од оних компанија која се суочава са веома непријатељским околностима и изазовима како од стране владе, тако и од шире заједнице.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 6. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Данас, 8 марта, ове речи посвећујем женама које су се храбро бориле против говора мржње и лажи у Србији :

    – Марији Лукић, мајци двоје деце у Брусу
    – Мариники Тепић, народној посланици
    – Јелени Диковић, новинарки

    https://www.danas.rs/drustvo/suocavanje/nebezbedni-sud/

Оставите коментар