Аљбин Курти: Од 15. марта укидамо таксе на период од 90 дана

Аљбин Курти је поручио да ће косовска влада наредне седмице донети одлуку о укидању таксе на увоз сировина а да ће она ступити на снагу 15. марта

Аљбин Курти (Фото: ЕПА/Политика)

Косовски премијер Аљбин Курти је на ванредној конференцији за медије у Приштини најавио укидање такси на увоз сировина из Србије и Босне и Херцеговине од 15. марта, а укидање свих такса од 1. априла на 90 дана.

Све то, како је рекао, биће реализовано ако Србија прекине кампању у свету за повлачење признања независности Косова и обавеже се да ће покренути уклањање трговинских баријера с Косовом.

Он је рекао да је укидање такси на увоз сировина „знак добре воље за решавање проблема и односа”, те да „очекује да Влада Србије одговори прекидом кампање и уклањањем осталих нетарифних препрека”.

Како преноси Газета експрес, Курти је додао да ако Србија позитивно одговори на овај позив, онда ће од 1. априла таксе бити у потпуности укинуте на период од 90 дана.

Он је рекао да ће, ако српска страна не одговори позитивно, таксе бити у потпуности враћене 15. јуна.

Додао је да „чује захтеве међународних фактора”, али је истакао да је његова дужност да штити интересе грађана Косова.

„Пажљиво слушам захтеве међународних фактора, веома сам стрпљив и врло кооперативан, али, на крају, ја сам премијер Косова, позван сам да штитим интересе грађана Косова. Моја безусловна оданост повезана је са стотинама хиљада бирача и изнад свега, увек им одговарам у координацији са међународном заједницом “, рекао је Курти, преноси Танјуг.

Курти је од Европске уније поново затражио визну либерализацију пре самита ЕУ-Западни Балкан у мају у Загребу.

На прес конференцији, на којој су били и косовски привредници, Курти је поручио да ће косовска влада наредне седмице донети одлуку о укидању таксе на увоз сировина а да ће она ступити на снагу 15. марта.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading