Усвојен Закон о меморијалном центру Старо сајмиште

Законом о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ оснива се установа која ће бити посвећена култури сећања на жртве  

Сајмиште (Фото З. Јовановић)

Посланици Скупштине Србије усвојили су, са 159 гласова, Закон о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ ради, како је наведено у предлогу, испуњавања дужности и трајног памћења и спомена жртвама холокауста, геноцида, окупаторског терора и злочина.

Како је раније у име предлагача објаснио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, Законом о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ оснива се установа која ће бити посвећена култури сећања на жртве и историјске догађаје који су се десили на простору данашњег Старог сајмишта, односно на простору нацистичког логора „Јеврејски логор Земун“ и „Прихватни логор Земун“.

Он је у Скупштини објаснио да ће Меморијални центар „Старо сајмиште“ између осталог обављати послове прикупљања, сређивања, чувања, излагања, одржавања и коришћења, истраживања и презентовања музејских, архивских и филмских докумената и предмета.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, које, како је речено раније у расправи, имају за циљ убрзање доставе решења, једноставнији упис у катастар и усклађивање са осталим законима, пре свега са Законом о планирању и изградњи и Законом о озакоњењу.

Најважнија новина је што решење из Катастра непокретности грађанима моћи да се достављају и електронском поштом.

Посланици су потврдили Споразума о зајму од Међународне банке за обнову и развој, а средства су намењена пројекту иновација и подстицања раста предузетништва у Србији.

Потврђен је и Споразум о зајму за Пројекат изградње топловода Обреновац – Нови Београд од кинеске Експорт – Импорт банке, као и Споразум са Северном Македонијом о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења које се пружају у Србији и Северној Македонији.

Посланици су потврдили Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом и њеним државама чланицама, као и Додатни протокол 6 о трговини услугама Споразума о измени и приступању Споразуму о слободној трговини у Централној Европи.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 24. 2. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

2 replies

  1. Aко господин Милованчев прати, лепо би било да нам саопшти да ли су му уважени бар неки предлози за измену предлога закона који је сада усвојен. И шта мисли о донетом закону.

    Свиђа ми се

  2. Izložba „Holokaust u Srbiji“ namenjena đacima osnovnih i srednjih škola, biće otvorena sutra, 2 marta u 9.45 u Prvoj beogradskoj gimnaziji, kao deo istraživačkog projekta o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata kao mestima sećanja i suočavanja sa antisemitizmom i ekstremizmom.

    https://www.danas.rs/drustvo/izlozba-holokaust-u-srbiji-od-2-marta-u-prvoj-beogradskoj-gimnaziji/

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s