Учитељица из Бара добила условни отказ јер је деци задала да цртају тробојку

Учитељица Рада Вишњић из Бара кажњена је условним отказом пошто су њени ученици на часу цртали штрумфове и тробојку 

Извор: Фејсбук

Учитељица барске основне школе „Југославија” Рада Вишњић, која је ученицима на часу задала да цртају тробојку, кажњена је условним престанком радног односа, са могућношћу престанка радног односа, ако у периоду од шест месеци од дана изречене мере учини тежу повреду радне обавезе. Директорка те образовне установе Биљана Вукмановић казала је за РТЦГ да је поступак утврђивања одговорности учитељице спроведен професионално и непристрасно, иако су, како је казала, „у протеклих 20 дана били сведоци бројних неистина, али и непримерених, произвољних и чињенично неутемељених изјава”.

Она је истакла да је Школски одбор, али и Савет родитеља школе „Југославија”, у међувремену, послао јасну поруку „да учионица није и не сме да буде место за било какву врсту политичког деловања, као и да је мисија сваког просветног радника да децу образује, васпитава и просвећује, уз уважавање личности детета и поштовање различитости”.

Рада Вишњић казала је раније да нема њене кривице и одговорности за то што су деца цртала тробојку, односно Штрумпфове док је на полеђини била насликана тробојка, као и да ником није сметало када су уз албанску песму деца изводила ритмичку вежбу.

„Имали смо наставну јединицу ‘цртање украса’. Објаснила сам им да могу нацртати шта год желе, а да то може послужити као украс. Једна девојчица се досетила и питала да ли могу нацртати штрумпфа са друштвене мреже. Није било разлога да кажем да не могу. Радим већ 30 година, закон поштујем и не играм се са таквим стварима, па још од првог разреда имам дозволу од родитеља да, пошто волим да се похвалим дечјим цртежима, текстовима, песмама, објављујем све то на свом Фејсбук профилу”, рекла је она подгоричким медијима, преноси Бета.

Она је рекла да није националиста, додајући да је фотографије уклонила с Фејсбука.

Фотографија ученика који у рукама држе исцртане тробојке објављена је на друштвеној мрежи Фејсбук.

Последњих дана у Црној Гори грађани свакодневно на разним зидовима боје тробојку, а полиција их брише.

Грађани се на тај начин изражавају против Закона о слободи вероисповести, који је усвојен 27. децембра и који је довео до највећих протеста у последњих 30 година које организује Српска православна црква, која се оштро противи том законском решењу сматрајући да власт хоће да им отме светиње.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар