У многим црногорским градовима одржани молебани и литије

Најмасовнија окупљања одржана су у Подгорици и Никшићу

Подгорица (Фото: Танјуг)

ПОДГОРИЦА – У више црногорских градова одржане су литије у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповести, а најмасовнија окупљања одржана су у Подгорици и Никшићу.

Литију улицама Подгорице, а након служења молебана у Храму Христовог Васкрсења, предводио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Литија је прошла поред зграде старе Владе, преко моста Миленијум, а затим поред градског стадиона, одакле су се вратили до Храма Христовог Васкрсења, преноси подгорички портал „Вијести“.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, након повратка са литије улицама Подгорице, изјавио је у Храм Христовог Васкрсења да се нада да ће се „наши властодршци уразумити и укинути Закон о слободи вероисповијести“, који је, како је рекао, „срамота и за њих и за ову државу“.

Како Танјуг преноси, он је казао да црногорској Влади и власти, која, како наводи, доноси безаконе законе, није сметало да позове Хашима Тачија, за кога је рекао да је „срамни злочинац за честити албански народ“.

„Хашим Тачи није представник тог честитог народа, него разбојник косовски који је, уз помоћ међународних разбојника, КиМ уништавао, срушио 150 храмова заједно са бомбардерима са Запада и Пећку патријаршију и Дечане и прети да и он одузме цркве божје, као што прете и ови наши који су на власти, да одузму ове светиње божје. Коме да их дају?“, упитао је Амфилохије.

Он је рекао да светиње нико одавде неће понети, наводећи да су овде грађене и саграђене, и да су безакони закон донели они који мисле да могу да „убију Христа на начин на који му је пресудио Понтије Пилат“.

Велики број грађана присуствовао је молебану који је служен у храму Светог Василија Острошког у Никшићу, а који се затим улицама града упутио до Трга, где је говор одржао протојереј ставрофор Борис Брајовић који је поздравио „децу улица светих литија“.

Молебан је одржан и на Луштици, након чега је уследила литија до Роса, да би се потом све литије спојиле у Херцег Новом.

Окупљени Луштичани кренули су бродовима са Роса ка Шкверу, одакле је литија настављена ка манастиру Савина.

У Бару је највећи број грађана до сада протестовао кроз центар града. Њима су се придружили из грађани из Улциња, а након молебана у цркви Свете Текле у Даниловграду, улицама тог града кренула је литија предвођена локалним свештенством, монаштвом и протосинђелом Сергејем.

У Колашину је најпре одржан молебан у цркви светог Димитрија, одакле су кренули у литију узвикујући „Не дамо светиње“ и певајући духовне песме.

Литија је прошла преко Трга Вукамана Крушчића и Трга Борца, поред Општине, средње школе и вратила се пред цркву.

Будва (Фото: Твитер)

И у Будви је одржана литија коју је предводио ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић, а која је кренула од Старог града ка манастиру Подластва у Подластви Грбаљској.

Грађани у Бијелом Пољу су кренули у литију градским улицама до храма светог Николе у Никољцу.

У току преподнева организована је и литија од Улциња до Бара.

Како се наводи, литије се од Божића организују два пута недељно, четвртком и недељом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading