Владика Јоаникије: Борба тек почела, са нама на литијама су анђели, Свети Василије и Свети Петар Цетињски

Митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије добитници „Повеље Просвјете“ за допринос у очувању идентитета и саборности српског народа

Владика Јоаникије прима повељу (Извор: Све о Српској)

Митрополиту Амфилохију и владики Јоаникију уручена је данас награда „Повеља ’Просвјете“, која се уручује за допринос у очувању српског идентитета и саборности српског народа.

Mитрополит није могао да присуствује додјели, па је епископ Јоаникије награду примио и у његово име.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је, обраћајући се присутнима на церемонији уручења награде, изразио наду да ће борба против зла, неправде и издаје уродити плодом.

„Подршка цијелог српског народа, а можемо рећи и цијелог православног и културног, охрабрује нас да истрајемо. Зато ће нам ваша подршка требати и убудуће. Борба је тек почела!“, поручио је Јоaникије.

Владика је навео да су се литије, које се четвртком и недјељом одржавају у Црној Гори, али и у региону, од једног спонтаног покрета народа претвориле у велике свенародне свечаности.

„Добили смо утјеху од Бога и охрабрење. Осјећамо да заједно са нашим народом на литијама иду анђели, као и свети Василије и Свети Петар Цетињски и да нас прати благослов. Видјели сте 80-годишњег старца који је од манастира Дубочице прешао босоног по овој зими 20 километара до Пљеваља. У нашим литијама се иде као на ходочашће. Ово и јесу ходочашћа“, рекао је владика.

Међутим, додао је он, још нема прилике за тријумф јер борба траје и неизвјесна је.

Он је поновио да је црногорска власт донијела закон који је заправо удар на цркву, вјеру, на  православље.

„Друге вјере у Црној Гори су регулисале своје вјере путем уговора и тим уговорима су им обезбјеђена сва права. А овај закон је намијењен само за СПЦ с циљем да се на државу прекњиже све наше старе светиње, да се угрози православље и да се црква и народ понизе“, објаснио је он.

Говорећи о награди, рекао је да је доживљава као велику подршку њему лично, али и подршку свештенству и распетом народу и распетој цркви у Црној Гори.

„Преносим вам благослов Свете Горе и поздраве митрополита Амфилохија“, поручио је он.

Церемонија додjеле награда отворена је светосавском химном „Ускликнимо с љубављу“, након чега се окупљенима обратио предсједник београдског одбора „Просвјете“ Милимир Мучибабић.

Он је рекао да се одбрана националних интереса тренутно прелама преко судбине СПЦ у Црној Гори.

„Тамо је на делу расрбљавање сопственог народа. Политичка елита у Србији и Српској не сме затварати очи над овом чињеницом. Очито је да је циљ разних глобалних и регионалних центара моћи да српство у исконском смислу нестане и буде сведено на кумановску Србију“, рекао је Мучибабић.

Опрема: Стање ствари

(Све о Српској, 7. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар