Мило Ђукановић: Црна Гора се руши из Србије

Председник државе је замерио судству и тужилаштву што му не помажу одлучније у обрачунима с њеним рушитељима, у које је сврстао и СПЦ

Мило Ђукановић каже да удари на Црну Гору иду преко три линије (Фото: EPA-EFE/Boris Pejovic)

Подгорица – Председник Црне Горе Мило Ђукановић изнео је тешке оптужбе на рачун Српске православне цркве и медија који га не подржавају и замерио државним органима, пре свега судству и тужилаштву, што му у обрачунима са „рушиоцима државе” не помогну одлучније. Демантовао је да је звао НАТО да му помогне да се одбрани од литија верника СПЦ који протестују због Закона о слободи вероисповести.

Ђукановић је истакао то да је „већина свештеника у Црну Гору дошла из простора одакле су протерани и, уместо да су научили лекцију, они слуђују народ у Црној Гори”, поручујући да није „ни оптимално да Срби у Црној Гори имају СПЦ, а Црногорци црногорску цркву”.

„Зато је наш предлог такав да можемо доћи до решења који ће помирити православно биће Црне Горе. Тако смо дошли до идеје формирања православне цркве у Црној Гори”, казао је он у емисији „Телескопија” на РТЦГ.

Председник је навео да кључна дилема није у вези са законом или имовином, већ државом, и да постоје три линије удара на државу Црну Гору, а да је „централа” ових покушаја у Србији, али и не само у Србији.

„Прва линија је црквена јер се Српска православна црква ’опире регистрацији’ у Црној Гори и не жели да буде део правног система, иако је то случај са СПЦ у Србији. Није тачно да је црква старија од државе јер Црна Гора вуче континуитет од 1078. и црква је учинила све да не буде државе Црне Горе и шаље поруку да треба да буде теократија. Друга линија отпора је просрпска опозиција, чија је амбиција да преузме власт мимо воље грађана и мења карактер државе док је на крају не угаси. Трећа линија удара су идеолози и актери великосрпског државног национализма из окружења”, истиче Ђукановић.

Он је оценио да све три линије отпора исказују став да „Црна Гора није суверена држава”. Поручио је да није тачна тврдња да су Срби у Црној Гори угрожени и да пописи показују да „пада број Црногораца у Србији, а расте број Срба у Црној Гори”.

„Видљиво је садејство између СПЦ и просрпске опозиције пре и на дан усвајања закона јер су лидери ДФ ишли по благослов Иринеја и били су срећни када су добили благослов да пале скупштину. Нема изненађења што је Амфилохије позвао да падне влада ако се не повуче закон и да већи део идеолога великосрпског национализма везује трајање Црне Горе за трајање власти”, казао је он.

Додао је да није тачно кад се каже да се митрополит Амфилохије обраћа са трона Светог Петра Цетињског.

„Он је митрополит Митрополије црногорско-приморске коме је надлежан патријарх Српске православне цркве и који може да га смени или рашчини ако делује мимо српских националних интереса”, навео је Ђукановић.

Он је члановима своје Демократске партије социјалиста (ДПС) поручио да не могу бити и у странци и ићи на протестне литије, за које сматра да им је циљ рушење Црне Горе.

Реагујући на овај интервју, ректор Цетињске богословије и протојереј-ставрофор Гојко Перовић поручио је Ђукановићу да се СПЦ у Црној Гори, борећи се против Закона о слободи вероисповести, бори за бољу Црну Гору.

„Желећи да овај и овакав закон нестане и да га замени бољи, ми се управо боримо за Црну Гору, као њени лојални грађани и као верници православне цркве. Све остало је политикантство и обмањивање јавности”, рекао је Перовић.

Закон не подржава 62 одсто грађана

Подгорица – Закон о слободи вероисповести подржава 20 одсто црногорских грађана, док је 62 одсто против тог акта. Када је реч о верском опредељењу црногорских грађана, њих 62 одсто се изјашњавају као верници Српске православне цркве, док је њих 10,1 одсто за Црногорску православну цркву. Подаци су резултат истраживања које је спровела црногорска агенција Интелиџент комјуникејшенс. Њен извршни директор Бошко Ковачевић саопштио је да је истраживање спроведено на узорку од 1.022 грађанина из 11 црногорских градова и да је рађено од 8. до 15. јануара.

Новица Ђурић

(Политика, 6. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар