Ноје цирхер цајтунг: Ваздух убија, кошаве нема а Вучић говори о кампањи

Швајцарски таблоид Блик преноси изјаву једног демонстранта из Београда: Дишемо ваздух који нас буквално убија

Смог у Булевару Деспота Стефана у Београду (Фото: Нова Економија)

„Балкан у непролазној магли“, пише портал немачког јавног сервиса. Ноје цирхер цајтунг пише о „зимском смогу“, а аустријски портал Хојте о „густом, отровном ваздуху“. Медији извештавају о демонстрацијама у Београду.

„Прљава испарења грејања, аутомобила и електрана мешају се са хладном мокром маглом“, пише Тагесшау, портал немачког јавног сервиса АРД, додајући да су у петак због тога у Београду одржани протести на које је позвала иницијатива „Не да(ви)мо Београд“.

„Проблеме са загађењем ваздуха зими имају и други велики градови Балкана – пре свега метрополе у котлинама попут Сарајева у БиХ или Скопља у Северној Македонији“, додаје портал. Подсећа се да је, према истраживању програма Уједињених нација за животну средину, очајан квалитет ваздуха одговоран за 5.000 смрти годишње у 19 великих балканских градова у којима је спроведено истраживање.

Протест против загађења ваздуха, 17. 1. (Фото: Глас Америке/VOA)

Аустријски портал Хојте пише да за загађење нису криви само саобраћај и електране, већ и „чињеница да се око 60 одсто становништва и даље греје на угаљ или дрва“. Према апликацији „Ер Вижуал“, градови попут Београда, Сарајева и Скопља спадају међу десет најзагађенијих на свету, додаје портал.

Хојте преноси изјаву механичара Трајана Несторовског који живи у предграђу Скопља где се скоро сви греју на дрва: „Знам да је штетно за животну средину, па нисам идиот. Али било би проклето скупо да грејем кућу на струју.“

Швајцарски Ноје цирхер цајтунг преноси да су у Београду одржани протести те да председник Александар Вучић умањује проблем. Он је рекао да загађење постоји, али да постоји и кампања ширења панике која је „понекад гротескна“.

„Кошава, снажни источни ветар који се редовно појављује зими и чисти ваздух, ове сезоне је ретко дувао“, додаје циришки лист.

Швајцарски таблоид Блик преноси изјаву једног демонстранта из Београда: „Дишемо ваздух који нас буквално убија.“

Опрема: Стање ствари

(Данас, 18. 1. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар