Владика Јоаникије: И Црна Гора је Косово

У ове дане слушамо поред наших светиња како свуда народ у Црној Гори пјева о Косову, па и Црна Гора је Косово, рекао је владика Јоаникије на молебану у Беранама

Владика Јоаникије предводи литију у Беранама, 16. 1. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Више од 10.000 Беранаца учествује у литији коју градским улицама од храма Светог Симеона Мироточивог према манастиру Ђурђеви ступови предводи владика Јоаникије. Учесници ове литије поручују власти: Не дамо светиње!

Више од 10.000 Беранаца учествује у литији коју градским улицама од храма Светог Симеона Мироточивог према манастиру Ђурђеви ступови предводи владика Јоаникије. Учесници ове литије поручују власти: Не дамо светиње!

„У ове дане слушамо поред наших светиња како свуда народ у Црној Гори пјева о Косову, па и Црна Гора је Косово!“, казао је Владика Јоаникије, чије речи су пропраћене одобравањем и дугим и громким аплаузом сабраног народа, а потом је додао:

„Света земља, освећена немањићким светињама, моштима светих божјих угодника, стопама Светог оца нашег Саве, првог архиепископа српског и Светог Василија Острошког, освећена крвљу проливеном за вјеру, за Крст часни и слободу златну, освећена молитвама, сузама и страдањима наших предака који су се за вјеру рађали, живјели и главе своје полагали за светиње Божје, за част и образ својих предака и свог потомства“.

Литија у Беранама, 16. 1. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

„И ми смо се тако сабрали, да дамо отпор великој, вапијућој неправди и дискриминацији. Власт у Црној Гори чини стравичну дискриминацију над православном вјером и да је ово удар на православље — свједочимо сви ми заједно, који смо дали отпор тој неправди и том злу. Али свједочи и цијело православље — од Јерусалима и Цариграда, до Москве, Европе и Америке, нарочито наш српски народ из свих крајева отаџбине, расијања и дијаспоре. Обједињени смо сви! Обједињујемо се око наших светиња, утврђујемо се у заједништву, јачамо у вјери, у истини и правди. Сигурни смо да се боримо за правду, истину, за част и образ Црне Горе! За правду и поредак и слободу вјере у Црној Гори!“, поручио је владика Јоаникије.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 16. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар