Нова економија: Србија се задужује 219 милиона евра код турских банака

Зајам ће се реализовати кроз две кредитне линије, од којих прва износи 19,2, друга линија 200 милиона евра, а годишња камата је 2,5 одсто

Фото: Eorupedirect.com

Влада Србије узеће кредит од 219,2 милиона евра од турских банака Зираат и Денизбанк ради изградње инфраструктурних пројеката у Санџаку и Војводини које обавља компанија Ташјапи, такође из Турске, објавила је Нова економија.

Влада је на седници 30. децембра утврдила предлог закона којим се потврђује уговор о кредиту склопљен између Србије и тих банака.

Како се види из уговора, тим новцем ће се финансирати изградња аутопута Сремска Рача–Кузмин, моста преко Саве и реконструкција пута Нови Пазар–Тутин.

Зајам ће се реализовати кроз две кредитне линије, од којих прва износи 19,2, друга линија 200 милиона евра, а годишња камата је 2,5 одсто.

Период почека прве кредитне линије је две године од повлачења прве транше, а период отплате главнице је 10 и по година, у 21 једнакој полугодишњој рати.

Период почека друге кредитне линије је четири године од повлачења прве транше, док је период отплате главнице девет година, у 18 једнаких полугодишњих рата.

Тај зајам покрива 80 одсто цене пројеката, а преосталих 20 одсто обезбедиће Србија из буџетских средстава.

Турска компанија Ташјапи, која ће радити пројекте који се кредитирају, доспела је у жижу јавности у марту 2019, када је директор те фирме заједно са службеницима ЦИП-а приведен у Врању због сумње на корупцију, подсетила је Нова економија.

У септембру прошле године је инспекција рада открила 53 непријављена радника приликом контроле у Ташјапију.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија/Данас, 10. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Стара, уходана шема. Стручњаци, економисти, са лажним докторатима, подигну кредит у земљи из које долазе извођачи радова у Србији.
    Њихове фирме раде а наших нигде, уништене, народ без посла.
    Нема везе, народ ће отплатити кредит, другима напунити џепове уз домаће стручњаке, који ће вероватно узети масне провизије.
    Па се онда чудимо како неки имају по пар десетина станова и ко зна чега још:)

Оставите коментар