Јелена Гускова: Србија и Српска да заједно раде на демонтажи неистине

Ово је једини прави пут да се побије званична верзија о Сребреници, рекла Јелена Гускова поводом новообјављених британских докумената

Јелена Гускова (Извор: Правда.рс)

Руски експерт за Балкан Јелена Гускова поручила је да Србија и Република Српска, након што је Лондон објелоданило документе о Сребреници, треба да раде заједно на демонтажи неистине која је нанијела непроцјењиву штету српском народу.

„Сви смо, и струка и наука, знали да је Сребреница исфабрикована прича и Запад је наравно знао, али је било потребно да се оправда бомбардовање Српске. И када је било свима јасно ишло се чак дотле да се у Савјету безбједности изгласа Резолуција о геноциду као жиг и осуда српском народу“, рекла је Гускова за Вечерње новости.

Гускова, која је сенатор Републике Српске, сматра да су британски документи несумњиво бацили ново свјетло на догађаје у Сребреници, те указала на неопходност да се траже и друга, слична документа од владе у Лондону, као и да се сагледају могућности ревизије оптужнице и пресуда у Хашком трибуналу.

„Ово је једини прави пут да се побије званична верзија о Сребреници, тиме се зауставе и притисци на Републику Српску и стигма да је настала на темељима злочина“, рекла је Гускова.

Половином новембра, каже овај руски академик, посјетила је бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића који је, како је нагласила, заиста лошег здравља.

„У Комитету за одбрану настојимо да му се одобри лијечење у Москви. Гаранције је потписао руски предсједник Владимир Путин, али позитивног одговора још нема“, рекла је Гускова која је и аутор књиге „Генерал Младић, посљедња битка“ која би ускоро требала бити штампана на српском језику.

О прослави Дана Републике Српске којој је присуствовала у Бањалуци, Гускова је рекла како је осјетила понос када је код младих људи видјела истинску љубав према отаџбини, снагу патриотизма и одлучност ешалона, који су дефиловали на паради, да чувају и сачувају Српску, његују пијетет за жртве које су положене за отаџбину свјесни да нису биле узалудне.

„Република Српска је данас чврст ослонац свом народу, један од лидера на Балкану, јак политички фактор. То је моје увјерење“, истакла је Гускова и додала да то увјерење темељи на рјешености Српске да заустави разбијање српства.

Српска ће, сматра Гускова, сачувати своју стабилност, уз напоменула да је Српској гарантован статус ентитета Дејтонским споразумом.

„Озбиљним одлукама, као што је питање приступања БиХ НАТО-у, у Републици Српској ће се одлучивати референдумом. Народ и руководство, међутим, теже да једног дана Српска постане дио Србије. О томе смо разговарали и на сједницама Сената, али је закључак да за тако нешто још није вријеме“, рекла је Гускова.

Она је нагласила како је задивљена када је у Бањалуци видјела колико се окупило Срба из дијаспоре и из региона.

„Бањалука се укључује у рјешавање њихових проблема. Прати шта се дешава у Црној Гори, позива Подгорицу да се не инати и да у миру нађе рјешење са Митрополијом. Поручује оваквим односом према свом народу да он има на кога да се ослони“, напоменула је Гускова.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 11. 1. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading