Милорад Додик: Без СПЦ нема слободе за српски народ

Милорад Додик је истакао да су Срби у Републици Српској остали верни СПЦ, вери и крсној слави, као најважнијим елементима српског идентитета

Милорад Додик (Фото: Танјуг)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је патријарху српском Иринеју пренео поздраве народа из Републике Српске који врло добро зна да без Српске православне цркве нема ни слободе за српски народ.

Додик је истакао да су Срби у Републици Српској остали верни СПЦ, вери и крсној слави, као најважнијим елементима српског идентитета, преноси Танјуг.

„Ми смо научили и знамо кроз историју да се без наше Српске православне цркве сигурно не би очувао српски национални идентитет. Знамо и веома смо добро научили ту лекцију, да без цркве и наше државе нема ни слободе за српски народ. И то видимо свуда где Срби живе изван Републике Српске, изван Србије, да су Срби изложени различитим процесима оспоравања, омаловажавања и отимања“, рекао је Додик у Српској патријаршији, пренели су бањалучки медији.

Истакао је да је данас са патријархом Иринејом разговарао управо о тим изазовима и потреби јединственог наступа и деловања.

„За народ који су кроз историју покушали да поделе квалификацијама да постоје некакви хрватски, босански и не знам какви Срби, није било могуће спровести такву монструозну идеју“, оценио је Додик.

Он је нагласио да су Срби у Републици Српској остали део јединственог српског народа и да, имајући у виду српски идентитет, цркву, језик, писмо, крсну славу, веру и све што је у основи тог идентитета, не може да буде никаквих граница које би могле тај идентитет да разоре или га омаловаже.

Додик је поручио да га веома радује што ће патријарх српски Иринеј доћи у Републику Српску 9. јануара и присуствовати обележавању Дана Републике, што је за српски народ веома важно.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар