Владика Јоаникије: Победићемо без мача

Ми ћемо на крају победити. Ми не желимо да буде победника и поражених, него да победи правда и братска слога, рекао епископ Јоаникије

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и Ана Томашевић (Фото: РТС)

Гостујући у емисији „Седмица“ Радио Београда, епископ Јоаникије је тренутну ситуацију у Црној Гори оценио као пат позицију.

Напомиње да је Ђукановићева предност што има власт и што је на тој власти већ 30 година, али, каже епископ, „нема никакву идеју ни план како да помогне народу“.

„Ово је неокомунистички прогон СПЦ у Црној Гори, али и огромна похлепа власти. Мило Ђукановић, може бити, ради и по туђим инструкцијама, али највише ради за свој рачун, рачун своје власти и својих интереса. Све што је могло, већ је узето, остала је још црква“, рекао је.

„Власт се служи разним методама, нама је то све јасно и имају све полуге у својим рукама, а црква – истину и правду. И види се коме народ више верује. Ми се чувамо да се никаква политика не умеша у наш отпор“.

Владика сматра да треба започети дијалог, али истински. „Ми ништа друго не тражимо, осим да се нашој цркви обезбеде иста права као и осталим верским заједницама“, каже владика.

„Кад би Црна Гора била правна држава, до овога не би ни дошло. Ипак, правни пут је темељ наше борбе“, казао је епископ и најавио формирање међународног правног тима.

Народ је осетио неправду

„Говоре (власти у Црној Гори) да јурисдикција цркве не може да се протеже на другу државу. То није тачно. Државе кроз историју настају и нестају и црква не може да делује према државним границама“, рекао је владика Јоаникије.

Он је објаснио да је СПЦ у Црној Гори Закон доживела као велику неправду, да је незаконита била и процедура и изгласавање у Скупштини Црне Горе.

„Народ је осетио неправду, осетио је да су угрожени корени нашег бића. Осим што смо позвали на молитву, никаквог организованог окупљања није било, ни ми нисмо очекивали оволики одзив и окупљање народа око црквених храмова“, рекао је епископ и захвалио народу што се окупља у толиком броју.

„Ми никоме не сметамо, имају међународно признату државу, ми државност не угрожавамо. Ми никога не питамо ни како се изјашњава. Уосталом, Срби и Црногорци су браћа. Готово да нема породице у којој је један брат није Србин а други Црногорац. Али, вера је нешто дубље“, казао је епископ и додао „ми се молимо а молитва може да нас обједини. С друге стране, држава стоји на грађанину. Ако грађани у оволиком броју изражавају бунт, држава то мора да уважи.“

Владика Јоаникије предвиђа да ће овакво стање у Црној Гори дуго да траје. „Али ми ћемо на крају победити. Ми не желимо да буде победника и поражених, него да победи правда и братска слога“, закључио је епископ Јоаникије.

Проглас против протеста ништа чудно

Проглас јавних личности који за окупљање грађана у Црној Гори оптужује званични Београд, епископа, рекао је, не чуди. „Ништа чудно, кад год се покаже да је власт у Црној Гори направила злоупотребу или дискриминацију српског народа, свака реакција се одмах дефинише као великосрпска претензија. Ти људи који тако иступају не раде ништа за џабе и добро се намирују и не раде по својој савести“.

На питање о подршци званичног Београда СПЦ у Црној Гори, владика Јоаникије каже да би волео да је међудржавног дијалога било.

„Ја бих волео да је било дијалога међу државама, што је требало. Ја нисам видео да је тог дијалога било, конструктивног, усмереног на то да се ово болно питање реши како ваља. Знате шта, ми ипак по оној Његошевој да нада нема право ни у кога до у Бога и у своје руке. Ми чинимо што можемо и волимо Србију и народ у Србији. То јединство нашег народа не могу границе да разделе. Народ је коренима везан за светиње. Даље не бих ишао у анализу, јер је то сфера политике“, казао је владика Јоаникије.

Послуштајте целу емисију:

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

(РТС, 5. 1. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , , , ,

1 reply

  1. Говорећи о стању у Црној Гори и Србији, Владика Григорије је у ДАНАСу рекао да је у обе земље апсолутна моћ у рукама једног човека који управља већином у парламенту, а преко њега и целим друштвом.

    Ако желимо да и Србија постане правна држава, ваља нам опонашати начин на који су други успели у томе, проучити шта су мењали, а чега су се држали. Цео чланак :

    https://www.danas.rs/drustvo/vladika-grigorije-u-crnoj-gori-se-vidi-sta-se-desi-kada-jedan-covek-preuzme-svu-vlast/

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s