Митрополит Амфилохије: Оваквог безакоња није било још од времена проклетог цара Дукљанина

Велики број народа који гласа за посланике налазе се у овим нашим литијама. Питам вас да ли се ви одричете безакоња које је изгласао парламент, упитао три пута владика Амфилохије

Митрополит Амфилохије (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици и око њега 3. јануара 2020. године се сабрало око двадесет хиљада Подгоричана на молебан Пресветој Богородици, а затим су предвођени митрополитом Амфилохијем кренули у литију до толошке цркве Светих Макавеја, чинећи тако молитвени отпор безакоњу црногорских властодржаца који намјеравају да Цркви Божјој отимају имовину.

Старешина толошког храма протојереј Предраг Шћепановић поручио је онима који су донели дискриминаторски закон о слободи вјероисповести да не знају шта чине. „Спремни смо да испијемо голготску чашу као Свети мученици Макавеји. Хвала онима што су донијели закон, јер нас другачије не би ујединили“, поручио је он.

По повратку пред Саборни храм верном народу се обратио митрополит Амфилохије и, између осталог, рекао да су дискриминаторски закон о слободи вероисповести изгласали људи који представљају и оне који су сваке ноћи у литијама и да због тога не зна у чије име су усвојили тај закон.

Додао је да се не може на хаосу и безакоњу градити ништа ни у једној души и ни у једном народу, још мање у држави. „Безакоње је оно на чему почива све зло. Ми кажемо да припадамо демократијама, али та европска демократија се претвара у демонократију. Она је нешто друго од истинске демократије“, казао је Митрополит црногорско-приморски и подсетио на стару изреку да је глас народа глас Божји.

„Велики број народа који гласа за посланике налазе се у овим нашим литијама. Питам вас да ли се ви одричете безакоња које је изгласао парламент?“, упитао је три пута владика Амфилохије, а сабрани му три пута углас одговорили да се одричу. Владика се осврнуо и на подршку читавог хришћанског света Цркви Божјој у Црној Гори.

Митрополит Амфилохије у литији (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

„Добили смо поздрав од патријарха Вартоломеја и од руског Патријарха, и од римског Епископа, који је такође против било каквог безакоња, и од Онуфрија, Митрополита Украјине. Надамо се да ће се гласови народа широм свијета сјединити са гласањем народа Црне Горе“, рекао је он и поручио да храмови нису грађени да буду ничија својина.

„Они су грађени да буду Божја својина. Преписивање храмова себи није на овим простором било од времена проклетог цара Дукљанина. Повлачење закона није пораз. То је пораз зла и духа братоубиства, а не људи“, поручио је црногорским властодршцима је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 4. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар