Протојереј Јован Пламенац: Зашто Вучић хоће да дође у Црну Гору

Самом најавом доласка у Црну Гору Вучић је направио штету отпору озакоњеној отимачини цркава и манастира, односно помогао своме брату Милу Ђукановићу и његовом режиму

Протојереј Јован Пламенац

Посљедњих дана медији и невладине организације у Србији који су под Вучићевом контролом интензивно спинују јавност да митрополит Амфилохије у договору са Ђукановићем на темељима Митрополије црногорско-приморске гради Црногорску православну цркву која ће добити аутокефалност од Цариградске патријаршије. Крајње покварено из контекста извлаче Митрополитове ријечи и увезују их, уз своја тумачења, у текстове и видео клипове који ономе ко не зна какав је у стварности у Црној Гори однос Цркве и Државе (=режима) изгледају веома увјерљиво, толико увјерљиво да више вјерују Вучићевим спин докторима него својим очима читајући недавно усвојени Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница. То је тзв. „меметички рат“, када се од реченице истргнуте из контекста прави „мем“ (парола, лајт мотив) који се шири као вирус. Ево типичног примјера како то спиновање изгледа у пракси:

Циљ овог спиновања није само компромитовање митрополита Амфилохија, него и стварање утиска да су он и владика Јоаникије у несагласју, све са намјером да се Српска православна црква у Црној Гори раслаби.

Аналитичари у служби режиму црногорског Диктатора оманули су у процјени реакције на усвајање Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница. Очекивали су бунт у организацији политичких странака који би, као и толико пута до сада, био угушен. Опет би међу народ убацили своје људе који би напали полицију. А добили су протесте у спонтаној организацији грађана Црне Горе, који су веома брзо прерасли у мирно, свештеницима предвођено, молитвено јавно исказивање несагласности тог народа да им главе буду увучене у већ припремљене омче. Народ на тим величанственим скуповима, који су из вечери у вече све масовнији, сам будно пази да неко не изазове инцидент са полицијом.

Ђукановић се нашао у небраном грожђу. Заједно са осталим богоборцима из свог режима који су бруталном силом донијели Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, сада се Богу моли да пошаље велико невријеме које би са улица растјерало тај силни народ. Полиција у својим извјештајима рапидно умањује број учесника на овим протестним скуповима. Режимски и њима наклоњени медији раде то исто или, чешће, те скупове игноришу. Али, узалуд им шпекулација. Црногорски народ својим очима сваке вечери види како је то масовна и васпитана прича.

Као и када се невјероватно глупом причом о „државном удару“ нашао у невољи, и сада Ђукановићу у помоћ прискаче његов најбољи пријатељ – Александар Вучић. Како и што је поред његове куће, у Јајинцима, одмах након што је у Подгорици „спријечен атентат на Ђукановића“, полиција „пронашла лагер оружја“, тако Вучић и сада најављује долазак на Сјевер Црне Горе, да „подржи српски народ“.

Александар Вучић и Мило Ђукановић (Фото: Betaphoto/AP)

Ако на Бадњи дан дође Вучић у Црну Гору, неће то бити из љубави према овдашњем српском народу којег све вријеме своје владавине оставља на цједилу, „да не би кварио добре односе са сусједном државом“, него из љубави према својем великом пријатељу и сараднику Милу Ђукановићу којем је сада пријеко потребна помоћ, већа од медијске. Доћи ће Вучић да својим ауторитетом „великог државника“ у Црној Гори изглади односе између Српске православне цркве и режима, да изнађе компромисно рјешење које би „смирило ситуацију“, односно повукло овај силни народ са улица. На примјер, то би могло да буде потписивање темељног уговора између Државе и Цркве, по угледу на уговоре Државе са Римокатоличком црквом и Исламском заједницом. Али, Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница остао би на снази. А закон је правно јачи од уговора, па у пракси то ништа не би промијенило; остало би на вољу режиму како ће тај Закон да примјењује. Црква и народ били би „превеслани“.

Са друге стране, Вучић би својим доласком, као мотком по мирној води, разбио садашњу хармонију молитвеног духа литија по црногорским градовима. Епископи и свештенство у Црној Гори препознали су тај дух лукавога у Вучићу, такође и огромна већина народа који је на литијама на улицама. Он је у Црној Гори, на тај лукави начин, непожељан.

Молитвено окупљање у Подгорици (Фото: М. Вујовић/АА)

Када је оно, 1991. године, Слободан Милошевић најавио посјету Хиландару, монаси су се разбјежали из манастира, па и сам игуман Пајсије. Нико није хтио да га дочека. Када се 17. априла те године хеликоптером спустио у манастирску башту, грчка полиција је силом, такође хеликоптером, довела игумана Пајсија у манастир, да буде домаћин предсједнику Србије. Овог садашњег предсједника Србије у Црној Гори нико од свештенства неће дочекати. Није реално очекивати да црногорска полиција силом приведе владику Јоаникија да му буде домаћин. Дочекаће га само они који су у тој обавези из политичких разлога.

Ако, пак, Вучићеви аналитичари из АНБ процијене да Ђукановићева полиција неће успјети да му обезбиједи скуп очишћен од оних који су га провалили и који ће му звиждати, он неће ни доћи. Али, већ самом најавом доласка у Црну Гору, он је направио штету отпору озакоњеној отимачини цркава и манастира, односно већ је помогао своме брату Милу Ђукановићу и његовом режиму. Прилично је смутио црногорски народ који мирно исказује своје несагласје безакоњу Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница. То му је, наравно, и био циљ.Categories: Српске земље

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Не плашите се, неће доћи!
  Ми у Србији, међутим, једва чекамо м. Амфилохија да баци коју клетву на њега или да посред Београда одржи опело српској влади!

 2. Ето, рекох ја да Вучић неће ићи у ЦГ!
  Он и Патријарх су вас мајсторски превели жедне преко воде!
  Сви сте показали своје трагове, понајпре Митрополит (ускоро патријарх црногорски), који спектакуларним замлаћивањем српског народа у ЦГ, само помаже Милу да заокружи државност ЦГ,
  и то по сваку цену.
  Са срећом вам аутокефалија!

 3. Како нам ОВО сада изгледа??? трач или истина???
  “ Већ мјесецима, редовни гост на телевизији „Хепи“, код Миломира Марића, је Предраг Рајић, који тврди да је митрополит Амфилохије склопио пакт са Милом Ђукановићем – да издвоје Митрополију црногорско-приморску из Српске православне цркве, и прогласе је „Црногорском православном црквом“, како би Мило отео српску имовину, а Амфилохије постао патријарх!
  Ко је Предраг Рајић? Видјећете из његове званичне биографије, са његовог профила!
  Рођен је у Врбасу 23. 09. 1987. године. Основну школу „Иса Бајић“ завршио је у Кули, у којој је и одрастао. Током студија писао је радове из области Теорије државе и права и Облигационог права. Године 2009. боравио је на универзитету „Краљица Мери“ у Лондону.
  Од октобра 2017. године, запослен је у Скупштини АП Војводине у звању саветника за међурегионалну сарадњу. Дана 28. 12. 2018. године једногласном одлуком Административног одбора Скупштине АП Војводине, постављен је на место в.д. помоћника генералног секретара Службе Скупштине АП Војводине.
  Током 2015. године, држао је недељна предавања у „Америчком кутку – Нови Сад“. Тема предавања била је „Политички и правни систем Сједињених Америчких Држава“. Од септембра 2015. године до данас, у истој институцији, држи редовна интерактивна предавања у оквиру дебатног клуба „ПолитикУС“, где учесницима представља сопствене анализе актуелних друштвених збивања у САД.
  За свој рад награђен је посебном похвалницом амбасаде САД у Београду. Рајићев пројекат проглашен је најбољим од стране „Америчког кутка – Нови Сад“ у 2016. години, на годишњој конференцији свих америчких кутака активних у Србији, у конкуренцији још 23 програма колико је током године у овој институцији реализовано.
  Исте године, новосадски Амерички кутак је од стране амбасаде САД означен као најуспешнији у Србији, а представници Кутка су награђени највишом годишњом наградом Министарства спољних послова САД.
  Рајић у овој институцији води и програм „ПолитикУС плус“, где као гости предавачи говоре политички аналитичари, историчари, универзитетски професори, новинари, највиши представници амбасаде САД. Рајић је и председник Српско-америчког форума „ПолитикУС“.“

Оставите коментар