НП Отаџбина: Одлазак Вучића у Црну Гору плод договора са Ђукановићем

Председник Србије сада жели да се умеша у тренутку када су протести све жешћи и бурнији па својим одласком у Црну Гору жели да помогне свом пријатељу Ђукановићу

Мило Ђукановић, Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев (Фото: Dimitrije Goll)

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ даје пуну подршку српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори у одбрани српских светиња од криминалног, диктаторског и антисрпског режима Мила Ђукановића.

Усвајањем закона о верским заједницама председник Црне Горе је желео да прокрчи пут и отимању Пећке патријаршије, Дечана, Грачанице и осталих српских светиња на Косову и Метохији. Зато данас када Срби у Црној Гори протестују и демонстрирају против отимања српских светиња у Црној Гори они у исто време бране и Пећку патријаршију, и Дечане, и Грачаницу, и Љевишку…

У целом покушају отимачине српских светиња у Црној Гори најчудније је понашање председника Србије Александра Вучића, блиског пријатеља Мила Ђукановића. На најаву усвајања закона о верским заједницама у Црној Гори председник Србије је ћутао, правдајући своје ћутање жељом да се не меша у унутрашње ствари Црне Горе. Пре тога на укидање ћириличне табле у Вуковару председник Србије је реаговао са пуним правом – а на нешто што је много крупније и важније председник Србије се не оглашава. И не само то. Својом изјавом о некаквом постојању црногорске аутокефалне православне цркве он је дао директну подршку Милу Ђукановићу у отимању српских светиња.

И док је руско министарство спољних послова подржало напоре Срба у одбрани српских цркава и манастира, дотле министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић не проговара, изузев ако не рачунамо његово певање по будванским хотелима у ноћи када се усваја закон о верским заједницама у Црној Гори.

Ових дана Александар Вучић је ипак решио да се умеша у унутрашње ствари Црне Горе тако што је наговестио да ће Бадње вече да проведе са Србима на северу Црне Горе. Председник Србије сада жели да се умеша у тренутку када су протести све жешћи и бурнији па својим одласком Александар Вучић жели да помогне свом пријатељу Милу Ђукановићу и да смири тензије у Црној Гори. Не треба бити много паметан па закључити да је одлазак Александар Вучића у Црну Гору плод његовог договора са Милом Ђукановићем, јер да није тога он у њу не би могао да уђе. Зато је мудра и одлука епископског савета епархија на подручју Црне Горе – која не одише много жељом да Александра Вучића виде на Бадње вече, али му саветују да, ако већ жели да дође у Црну Гору, нека дође на државничком нивоу код свог пријатеља Мила Ђукановића.

Чак и апел тзв. 88 интелектуалаца из региона није могао да буде срочен без дозволе Александра Вучића и иницијативе његовог Бебе Поповића. Оно што је необично у том апелу интелектуалаца јесте да су највећи део њих Бошњаци из Босне и Херцеговине и Албанци са Косова и Метохије. Сама та чињеница говори да је у њиховом политичком интересу да се Српска православна црква што више уруши и подели што је и циљ закона о верским заједницама који је усвојила скупштина Црне Горе. Иначе је данас Српска православна црква остала једина кохезиона сила која обједињује Србе са подручја некадашње Југославије, па је и разумљива жеља тзв. интелектуалаца да се она разгради.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ још једном даје подршку својој браћи у Црној Гори са жељом да буду принципијелни, јединствени и сложни не дозвољавајући да их било ко подели у одбрани праисконских српских светиња на подручју данашње Црне Горе. У овим тешким тренуцима за опстанак нашег народа у Црној Гори Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ сматра да наша браћа у Црној Гори морају много више да верују мудрим главама у епископском савету православних епархија Црне Горе него појединим српским првацима који су умногоме зависни од криминалног, дикататорског, издајничког режима Александра Вучића.

Косовска Митровица, 3. 1. 2020. године
Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар