У српским срединама на КиМ у 2019. рођено преко 900 беба

За 360 дана у Здравственом центру у Северној Митровици рођено је 510 беба, изјавила начелница Гинеколошког одељења у Здравственом центру у Северној Митровици 

Породилиште у Пасјану (Фото: Радио КиМ)

У три породилишта која раде у српском здравственом систему на Косову, у години која је на измаку, рођено је нешто више од 900 беба.

За 360 дана у Здравственом центру у Северној Митровици рођено је 510 беба, изјавила је за Косово Онлајн начелник Гинеколошког одељења у Здравственом центру у Северној Митровици доктор Милијана Миленковић.

„Труднице долазе са читаве територије Косова и Метохије, и јужно од Ибра, с тим што имамо нешто мањи број породиља из општине Штрпце, у односу на претходне године. Знамо сви да је била бурна година, у безбедносном смислу, па чујемо да поједине породиље одлучују да се породе у Скопљу које им је територијално много ближе него Косовска Митровица. Ипак, имамо породиље из Штрпца које захтевају дуже праћење и интензивнији надзор и оне буду хоспитализоване на један дужи период код нас“, рекла је Миленковић.

Она истиче да су услови на овом одељењу солидни и да су само током прошле и ове године добили вредне апарате.

„Током прошле године добили смо два моћна ултразвучна апарата, имали смо донацију председника Србије Александра Вучића и добили смо најмодернији инкубатор за бебе, софистицирани хируршки сто тако да се код нас обавља праћење свих трудноћа, осим оних које су високоризичне. Једино ако се ради о превременом порођају и о високоризичним трудноћама, онда се те жене упућују у терцијарне здравствене установе, углавном је то клиника у Крагујевцу и гинеколошке клинике у Београду са којима имамо изузетно добру сарадњу“, рекла је др Миленковић.

Начелница Гинекологије у Северној Митровици посебно истиче да је све већи број парова које се одлучују на треће и четврто дете.

„У току ове године било је 94 случаја мајки које су на свет донеле треће дете и 30 жена које су родиле четврто дете. Забележена су и по четири случаја у којима су се мајке оствариле по пети, односно шести пут“, рекла је доктор Милијана Миленковић.

Из годину у годину број новорођенчади већи је на централном Косову па управник Гинекологије у Болници у Грачаници доктор Богољуб Вељковић оцењује одлазећу 2019. годину као веома успешну.

„Имали смо 260 порођаја, нешто више дечака од девојчица је рођено, и веома смо задовољни. Наш највећи проблем је недостатак простора и имамо обећања да ћемо, захваљују држави Србији, добити нову болницу којој се радујемо. Надам се да ће то решити многе наше проблеме“, рекао је др Вељковић.

Готово исти број беба као и прошле године рођен је у породилишту у Пасјану, код Гњилана где је до јуче рођено 136 беба.

„Прошле године смо на крају имали 141 рођену бебу, тако да се и ове године очекује приближно исти број новорођенчади“ изјавила је за Косово Онлајн главна сестра гинеколошког одељења у Пасјану Снежана Ивановић

Она истиче да су услови за рад добри, али да им недостаје један сто у породилишту и још неколико радника који би могао да пружи адекватне услуге пацијенткињама.

„У боксу, као и на одељењу гинекологије и интензивне неге у смени ради по једна сестра, а по правилу треба да буду најмање две сестре у смени“, каже Ивановићева.

Оно што је карактеристично је и то да се у овој Болници порађају и Албанке које су удате за Србе у гњиланском крају, али и да припадници других заједница долазе у ову здравствену установу за остале медицинске услуге.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн, 26. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар