Милош Ковић: Ђукановићева антисрпска политика доживела врхунац

Систематска дискриминација Срба и оспоравање њиховог идентитета у Црној Гори већ дуго захтева енергичну реакцију српских власти, оценио историчар Милош Ковић

Милош Ковић (Фото: С. Гарић)

Председник Политичког савета Демократске странке Србије (ДСС) и историчар Милош Ковић оценио је да је предложеним Законом о слободи вероисповести власт црногорског председника Мила Ђукановића прибегла „отвореном правном насиљу” и то након 13 година непрекидног спровођења „антисрпске политике и свеобухватне дискриминације” српског народа у Црној Гори.

„Уместо да се са СПЦ, као што је то учињено са другим црквама и верским заједницама, закључи уговор о регулисању свих питања од заједничког интереса, Ђукановићев србомрзачки режим безочно посеже за њеном имовином и укидањем верских слобода и права сваког појединца на слободу вероисповести. Усвајањем закона, чијим одредбама се управо то чини и озакоњује отимачина имовине СПЦ уписом у имовину државе Црне Горе, дугогодишња политика дискриминације у циљу асимилација и елиминације Срба у Црној Гори, достиже врхунац”, навео је Ковић.

Он је оценио да систематска дискриминација Срба и оспоравање њиховог националног, језичког, културног и верског идентитета у Црној Гори већ дуго захтева енергичну реакцију српских власти и тако нешто не може да се сматра мешањем у унутрашње ствари те земље.

„Последица вођења политике добросуседских односа, коју заступају председник Републике и Влада Србије, не сме, како је то данас случај, да буде погоршање положаја до саме угрожености опстанка српског народа ван Србије”, додао је Ковић, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 12. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар