Славенко Терзић: Скуп у Никшићу израз народне воље

Нико не доводи у питање државу Црну Гору, али под великим питањем су права Срба у Црној Гори, рекао историчар Терзић

Славенко Терзић (Извор: Радио Београд 1)

Доскорашњи амбасадор Србије у Москви, дописни члан САНУ и научни саветник Историјског института Академије Славенко Терзић оценио је данашњи скуп у Никшићу као израз народне воље.

„Као историчар проучавам историју српског народа у свим српским земљама, пре свега у 19. и 20. веку, и мислим да су Срби данас најподељенији народ на Балкану и да се у политичком смислу изнова поставља српско питање на начин на који је било постављано и у 19. веку, када су Срби били подељени између великих империја. У том оквиру, ништа мање жалостан је положај Срба у Црној Гори, врши се агресиван покушај денационализације и то се ради на начин који је непримерен у модерној историји Европе. Жао ми је што демократски цивилизовани свет не реагује на то. Митинг који у Никшићу организују епархије Српске православне цркве видим као покушај израза народне воље против нечега што у темељу угрожава историјски идентитет српског народа у Црној Гори. До 1918. године, за време док је Црна Гора била кнежевина, а потом краљевина, постојао је само српски народ, то можете наћи у свакој црногорској читанци тога доба. То је ван сваког спора. Почетке црногорске нације налазимо у неким резолуцијама комунистичке партије Југославије и делима Савића Марковића и Секуле Дрљевића, познатих сарадника усташког поглавника Анта Павелића. Током Другог светског рата у оквирима националне политике КПЈ се започиње конституисање црногорске нације, затим све до деведесетих година и за оне који су се изјашњавали као Црногорци и за нас који смо себе сматрали Србима није било спорно да и једни и други потичемо из српског народа”, рекао је историчар Терзић за Радио Београд

„Сада, међутим, имамо врло опасну ствар, да се нови идентитет покушава створити на изразитој антисрпској основи, та мржња, та хистерија је нешто што је врло опасно и што води, не дај Боже, сукобима”, тврди Терзић и напомиње да се све то може решити дијалогом, озбиљним разговором, здравим разумом. „Нико не доводи у питање државу Црну Гору, нико то не оспорава, али под великим питањем су права Срба у Црној Гори”.

„Извините, ја сам родом из Пљеваља, то је српски град који је у историји први пут припао Црној Гори 1913. године, никада пре тога! У Пљевљима је Краљевина Србија основала српску гимназију 1901. године, у Пљевљима од 1889. године постоји Српско пјевачко друштво, све су установе српске, па шта ћемо са тим народом? Мислим да су то врло опасна играња која су у прошлости увек доводила до сукоба, не бих желео да до тога дође и желео бих да ће црногорска власт успети са здравим разумом Србима у Црној Гори да да иста она права која имају мањине, јер српски народ у Црној Гори није мањина, патријарх Иринеј је одлично рекао Црногорска митрополија је стварала црногорску државу, а не обрнуто. Сада тамо постоји Црногорска митрополија, постоји будимљанско-никшићка епархија, цела општина Пљевља припада Милешевског епархији и чини ми се један део Боке око Херцег Новог припада херцеговачкој епархији”, казао је Терзић и додао:

„Према томе, чему то сада, у чијем је то интересу? У интересу народа Црне Горе сигурно није. У интересу је спољних фактора који желе да искористе Црну Гору за своје опкољавање Србије, јер не заборавите, после протеривања Срба из Хрватске, етничког чишћења, протеривања Срба из Сарајева, отимања Косова и Метохије, после одвајања Црне Горе, постоје одређени моћни кругови који желе да српски државни простор сведу на Шумадију и Београдски пашалук.”

Терзић је у емисији „Вечерас заједно“ Радио Београда, коју уређује и води Ана Томашевић, нагласио да не треба да заборавимо „да смо – без обзира на то колико смо подељени рекама, границама – део једне духовне и културне целине”.

(Радио Београд 1, 20. 12. 2019)

 Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар