Вечерње новости: Србији врата у ЕУ затворена до 2030. године?

Француски председник Емануел Макрон инсистира на реформи ЕУ пре пријема нових чланица за коју ће требати барем десет година

Председник Емануел Макрон на конференцији за штампу после састанка са лидерима ЕУ у Берлину 29. јуна 2017. године (Фото: Мишел Тентуси/Гети)

Француски председник Емануел Макрон поново је померио рокове проширења ЕУ, а према „возном реду“ који је изнео на самиту европских лидера у Бриселу, врата за нове чланице тешко да ће се отворити пре 2030. године.

Он инсистира на томе да се пре пријема нових држава, спроведе реформа ЕУ, за коју ће, навео је, бити потребно бар десет година.

Ове процене нису „надуване“, јер ће, према раније изнетом француском плану са којим се сложила и Немачка, опсежна дебата о променама у ЕУ почети фебруара следеће године и трајаће, у две фазе, до 2022. Тек тада, када се утаначе сви детаљи и сложе све чланице ЕУ, кренуло би се у реформе. Макрон је у петак поновио да принципијелно није против проширења, али не одустаје од тога да услов за то буду реформе ЕУ.

Председник Александар Вучић уверен је да Макрон неће Србију ни заборавити, ни оставити усамљену:

„Поред француског, стигао је још један предлог о промени методологије, Италијана, Пољака, Аустрије… Нећу да нагађам шта ће да буде за пола године, годину. Фокус ЕУ сада ће бити на  Брегзиту  и нема теорије да се Унија бави било чим другим док се то не заврши“, рекао је Вучић после сусрета са француском министарком одбране Флоранс Парли, која је нагласила да Париз није против проширења, али да прво морају да буду спроведене реформе ЕУ.

Шефови држава или влада ЕУ саопштили су да ће о политици пријема нових чланица поново разговарати пре самита ЕУ – Западни Балкан, у мају 2020. у Загребу. То је наведено и у закључцима састанка Европског савета, на којем проширивање није било на дневном реду.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 14. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Овде се сви праве блесави иако сви знају за писмо Вилија Вимера.

Оставите коментар