Купац Мегатренда Дејан Ђорђевић: Иза мене стоји држава

Нови власник Мегатренда Дејан Ђорђевић појаснио је за лист Данас своје планове у вези са универзитетом; Мегатренд потом демантовао да је ова изјава дата

Дејан Ђорђевић (Фото: Зоран Мрђа/Данас)

Бизнисмен Дејан Ђорђевић, кога је дојучерашњи власник Универзитета Мегатренд Мића Јовановић представио као заступника немачког конзорцијума фондова који је купио тај универзитет за 56,1 милион евра, рекао је да конзорцијум „постоји“, да ће професори на Мегатренду убудуће „радити без новца“, а да иза њега лично „стоји држава“.

„Конзорцијум фондова постоји. Ја сам затворио финансијску конструкцију тако што ће професори код мене радити без новца јер ће им главни мотив бити да уче студенте, а не да примају плату“, навео је он прошлог викенда, одговарајући на питање Данаса да ли тај конзорцијум уопште постоји и има ли приходе, те како ће конзорцијум или он лично обезбедити средства за куповину Мегатренда и додатне инвестиције.

Ђорђевић је додао да је „озбиљан пословни човек“ коју „увек говори истину и само истину“. Он, међутим, није одговорио на наше питање да ли је новац за куповину Мегатренда већ пребачен „бившем власнику“, а уколико није када ће то бити учињено.

Мића Јовановић је прошлог четвртка саопштио да је обавеза немачког конзорцијум фондова да, уз куповну цену, у Мегатренд инвестира још 150 милиона евра. Према његовим речима, студент немају разлога за бригу јер се „суштински ништа није променило, осим што је 100 одсто капитала пренето овом конзорцијуму“. Као један од кључних разлога за продају навео је, како је казао, вишегодишњи „медијски линч“ који је угрозио пословање универзитета.

Телевизија Н1 је након тога објавила да је конзорцијум фондова на чијем је челу Ђорђевић у Србији регистрован као „обична фирма“, односно друштво са ограниченом одговорношћу, са минималним оснивачким капиталом. Руководство конзорцијума не постоји, а фотографије неких чланова су заправо фотографије модела које је на интернету свако могао да купи, навела је Н1.

Наводни купци Мегатренда, директори немачког конзорцијума, заправо су фотомодели са интернета (Фото: Н1)

Сам Јовановић је казао да „није сигуран“ да ли купци тог универзитета постоје или су „измишљене личности“, као и да је свих 19 месеци о купопродаји разговарао само са Ђорђевићем. Он је за ту телевизију рекао да је имао дилеме у вези са Ђорђевићевом улогом у послу, али да није проверавао да ли је купац заиста инвестициони фонд. Било му је важно да је „направљен озбиљан уговор са свим гаранцијама и оверен код нотара“, а да је на његов рачун као гаранција да ће посао бити завршен „депоновано тридесетак милиона евра“. Тврдио је да је купопродаја стварна, а не фиктивна.

Ђорђевић је, пак, за наш лист негирао и тврдње чланова Конзервативне реформистичке странке (КРСТ), да је јуна ове године смењен са функције председника, на коју је изабран у априлу 2018, јер није улагао у странку, како је обећао приликом уласка. Демантовао је и да су дугови странке, због којих јој је већ дуже време блокиран рачун, у његовом мандату увећани. „Признао“ је једино тврдње да је некима од запослених у странци остао дужан плате.

„Ја сам разрешен функције председника странке на Скупштини, али ја сам после све чланове скупштине који су гласали за моју смену искључио из странке декретом, тако да сам и даље председник, јер држава стоји иза мене. Дугове у странци нисам правио, а секретарице нисам плаћао јер је требало да раде за идеале, а не за паре“, навео је он.

Мића Јовановић (Фото: Медија центар Београд)

Адвокат Ненад Јанковић, који је на јунској Скупштини КРТСТ-а изабран за председника, претходно је казао за наш лист да дуг странке за време Ђорђевићевог мандата не само да није измирен већ је порастао на 300.000 динара, а да је он остао дужан неколико плата и страначким секретарицама. Када су настојали да спорења са Ђорђевићем реше мирним путем, он им је рекао да „жели да остане председник странке, али да у њу ништа не улаже“.

„Иако је говорио да располаже са милионима евра, из таквог и сличног понашања стекли смо утисак да он нема новца. Међутим, не искључујемо могућност да је заиста тачно да „иза њега стоји неко из државе“, како нам је, такође, говорио. Јер, већ шест месеци Министарство државне управе и локалне самоуправе није одлучило о нашем захтеву да се упише његово разрешење са функције председника КРСТ-а, нити одлучује о њеном преименовању у Реформистичку странку, како се звала пре Ђорђевићевог доласка“, рекао је јуче Јанковић.

Три факултетске дипломе „Made in Serbia“

На питање: да ли је тачно да има дипломе три факултета – медицинског, економског и правног, како је, према наводима Јанковића говорио у странци, и на којим факултетима их је стекао, Ђорђевић је одговорио кратко: „Факултете сам завршио у Србији“.

Према јавно доступним подацима, Ђорђевић је „завршио Правни факултет у Београду и Медицински факултет у Приштини“. У његовим биографским подацима наводи се да је „сувласник више компанија у Европској унији и председник борда директора компаније Efas Europe из Берлина“. Рођен је пре 48 година у Лесковцу, а дуго година јер живео у Немачкој.

Мегатренд: Ђорђевић није дао изјаву Данасу

Листу Данас стигао је деманти Мегатренд Универзитета поводом изјаве бизнисмена Дејана Ђорђевића објављене у тексту новинарке Зорице Миладиновић „Бизнисмен који је купио Мегатренд: Иза мене стоји држава“.

Универзитет Мегатренд (Фото: Фонет)

Деманти који је листу Данас доставило Одељење за односе с јавношћу Мегатренд универзитета, преносимо у целости:

„Поштована господо,

Поводом текста објављеног у листу ,,Данас” од 2. децембра под насловом ,,Иза мене стоји држава, овлашћени смо од др Дејана Ђорђевића, вршиоца дужности ректора Мегатренда, да обавестимо јавност да господин Ђорђевић није до сада давао било какву изјаву медијима на ову тему и да у целини демантује наводе који му се у овом тексту приписују.

Господин Ђорђевић се налази на службеном путу ван земље и није ни био у могућности да контактира с медијима.

Према обећању датом на конференцији за штампу одржаној на Мегатренду 29. новембра, нови власник Мегатренда, и вршилац дужности ректора, ускоро ће се обратити медијима изјавом о свим релевантним појединостима у вези са власничком променом у овој установи и новом развојном фазом.

Молимо вас да објавите овај деманти како не бисмо били принуђени да заштиту интереса Мегатренд универзитета и његовог власника затражимо правним средствима.“

Новинарка Зорица Миладиновић категорички је „демантовала такозвани деманти Мегатренда“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 2. 12. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Јуче “ купац „, кога стоји држава!
    Данас у затвору.

    http://fakti.org/okolo-gladac/zbog-laznog-prijavljivanja-uhapsen-dejan-djordjevic-kupac-megatrenda

Оставите коментар