Форум београдских гимназија предложио Ани Брнабић мере за превенцију вршњачког насиља

Форум београдских гимназија предложио је на састанку са Аном Брнабић низ мера за превенцију вршњачког насиља

Смањење појаве вршњачког насиља један је од стратешких интереса и запослених у просвети и Владе Републике Србије, закључак је са јучерашњег састанка који је организован у Влади Републике Србије. На састанку, којем су поред премијерке Ане Брнабић присуствовали и други министри, председник Форума београдских гимназија Александар Марков предложио је мере које би могле допринети смањењу ове појаве у образовним установама и друштву уопште.

Председник Форума београдских гимназија, заједно са представницима невладиног сектора и репрезентативних синдиката просвете, учествовао је на јучерашњем састанку, који је организовала председница Владе Републике Србије у циљу размене мишљења и идеја како превентивно деловати и смањити вршњачко насиље у образовним установама. На састанку је постигнута сагласност да је неопходно подићи свест о вршњачком насиљу и радити на његовој превенцији, као и да ће у наредном периоду, у договору са ресорним министрима, председница Владе предузети све неопходне кораке и радње како би се кренуло у системско решавање овог проблема. Осим тога договорено је да ће се Радна група за заштиту од вршњачког насиља убудуће фокусирати и на насиље према професорима, наставницима и учитељима.

Александар Марков из Форума је састанак са премијерком и министрима искористио да представи предлоге о којима се већ разговарало са министром Шарчевићем, али и да предложи друге мере за које сматрамо да би битно утицале на промену друштвене свести када је насиље у питању.

Форум београдских гимназија је, између осталог, предложио:

  • Увођење обавезног друштвено-корисног рада за родитеље деце која у школи начине теже повреде забрана обавеза ученика;
  • Повећање сарадње Министарства унутрашњих послова и школа, у смислу увођења обавезних предавања које би представници МУП-а организовали у школама (неколико пута у току школске године, за родитеље и децу), као и вршњачку едукацију у старијим разредима од стране студената завршних година Више криминалистичке школе и студената психологије, а у циљу повећања свести о последицама насилног понашања;
  • Забрану уласка на фудбалске и кошаркашке утакмице малолетним лицима млађим од 16 година без пратње родитеља;
  • Увођење система бесплатних карата за музеје и друге установе културе за све ученике и студенте до навршене 26 године;
  • Заједничку медијску кампању која ће имати за циљ развијање свести о вршњачком насиљу и укидање говора мржње.

Чланови Форума београдских гимназија верују да би прихватање и реализација предложених мера утицала на повећање друштвене свести о вршњачком насиљу што би последично могло довести до његовог смањења у будућности.

У Београду, 30. 11. 2019.
Александар Марков, председник Форума београдских гимназијаCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Вршњачко „насиље“ је нормалан део одрастања. А видимо да служи да би неки од њега леба јели, а да се дечацима на време каже да не треба да буду мушкарци.

Оставите коментар