Политика: Атина критикује Анкару због доласка миграната

Из Грчке поручују да напори за унапређење стања миграната који су већ на њеној територији бивају анулирани свакодневним новим доласцима из Турске

Мицотакисова влада најављује посебан однос према деци мигрантима (Фото: Костас Циронис/EPA-EFE)

Атина – За шест недељa, више од 9.000 нових миграната стигло је на грчка острва. Дневно их са турске обале долази по неколико стотина, а на Лезбосу се налази 18.600 душа у страшним условима – у шаторима и картонским кутијама који после катастрофалних поплава пливају у води и блату… Напори грчке владе да реши мигрантски проблем, да оспособи и што пре у кампове на копну пребаци одређени број тражилаца азила, свакодневно бивају анулирани новим доласцима које Турска не намерава да заустави.

Влада Киријакоса Мицотакиса, међутим, и поред незадовољства и одбијања локалних заједница да се у њиховој близини подижу нови кампови који ће примити мигранте не одустаје од свог плана пропорционалног размештања и изградње објеката затвореног типа који ће моћи да их прихвате. Влада у Атини сматра да ће ово бити један од начина да се контролише ситуација и има увид и у кретање миграната који нису добили статус избеглица. Наиме, они су последњих година после одбијања захтева за азилом једноставно нестајали. Њихов тачан број се не зна, али се претпоставља да незаконито на територији Грчке живи готово њих 100.000. Забринут за развој догађаја, Мицотакис је поред плана за убрзавање процедуре регистрације и опредељивања статуса миграната покренуо и нови програм заштите малолетних лица без родитељске пратње. Реч је о 4.000 деце и младих који се налазе у Грчкој и који ће убудуће, у оквиру програма „Ниједно дете – само” бити збринути у посебним центрима и са прецизним правима која ће и дати могућност да добију статус избеглица. Мицотакис је после оштрих критика које је упутио међународној заједници која затвара очи пред децом која сама лутају светом у потрази за уточиштем, живе у нехуманим условима и неретко бивају изложена злостављању, поручио да ће убудуће лично контролисати спровођење новог програма за 4.000 деце и младих. У Грчкој ће, по речима премијера, живети у цивилизованим условима, имати здравствену заштиту, образовање, а онима који имају породице у другим европским земљама биће пружена помоћ да се што пре споје са њима.

У међувремену, на дипломатском плану се наставља размена оштрих речи између Атине и Анкаре и, како је изјавио грчки шеф дипломатије Никос Дендијас, Грчка неће дозволити Турској да миграцију третира као проблем између две земље или да је уцењује претњама да ће са турских обала послати хиљаде нових миграната.

„Чинимо све да Анкари поново објаснимо да постоје одређене обавезе које мора да поштује. Истовремено, сами предузимамо напоре да се организовано, законски контролише река миграната како би заштитили сопствене границе”, наглашава Дендијас.

„Ми ћемо испунити уставну обавезу да заштитимо своје границе, у наредним месецима набавићемо брзе патролне чамце који ће помоћи да спречимо незаконити улазак у наше територијалне воде, специјалне камере којима ћемо моћи да региструјемо покрете на турској обали много пре него што мигранте сместе у чамце. Желимо да помогнемо, али више не можемо да идемо преко својих могућности”, подвукао је грчки шеф дипломатије.

Јасмина Павловић Стаменић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар