Александар Вучић: Одлука о докторату Малог политичка, неће утицати на његов положај у Влади

Академска честитост је важна. Рад Синише Малог нисам читао и не могу да дајем суд као што то чини необразована елита, изјавио је Александар Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Политика)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је одлука Универзитета у Београду о докторату министра финансија Синише Малог “дубоко политичка”, али да та одлука неће утицати на место Малог у Влади јер се “за избор министара анализирају успеси”.

„Академска честитост је важна. Рад Синише Малог нисам читао и не могу да дајем суд као што то чини необразована елита“, казао је Вучић за ТВ Прва.

Он је оценио да је та одлука Одбора за професионалну етику БУ важна у „ери диктатура“ јер показује да је могуће донети „политичку одлуку“ против носилаца власти.

„То пре пет, шест година није било могуће, није било могуће разговарати о докторату Бојана Пајтића. То говори колико је наше друштво напредовало“, рекао је он.

Вучић је истакао да је срамота да о „једном од најбољих студената“ (Синиши Малом) говоре „нешколовани, најгори и вечити студенти“.

„Мене занима шта је у интересу грађана, а не шта је у интересу појединаца“, казао је Вучић.

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду доставиће Сенату Универзитета да поступи по правилнику о поништавању доктората у случају министра Синише Малог јер је једногласно утврдио постојање неакадемског понашања у његовом раду, изјавила је у четвртак ректорка Универзитета Иванка Поповић.

Она је новинарима након седнице Одбора казала да је Синиша Мали прекршио етички кодекс Универзитета јер је без навођења цитирао текстове других аутора.

У Сочију ћу са Путином разговарати отворено о свему

Александар Вучић је изјавио је да ће у децембру у Сочију разговарати са председником Русије Владимиром Путином као и увек отворено о свему, истакавши да верује да је Русија Србији искрен пријатељ и добар партнер. Он је рекао да Србија жели да гради најбоље могуће односе са Русијом уз међусобно поштовање и поверење.

Казао је да би тема број један по њему требало да буду билатерални односи две земље, који укључују све боље економске односе и све већу трговинску размену.

„На састанку нисам сам и Путин је тај који ће имати своје теме за разговор и спремни смо да разговарамо о свему“, рекао је Вучић за ТВ Прва упитан да ли ће разговарати о наводној „шпијунској“ афери у коју је укључена Русија.

Он је истакао да је Путин много помогао Србији и да то Србија никада неће заборавити и подсетио на спречавање усвајања резолуције у Савету безбедности УН којом је Србија означена као геноцидна и подсетио на подршку око очувања територијалног интегритета Србије.

Неистине о извозу минобацачких граната у Украјину

Вучић је одбацио као неистините наводе појединих опозиционих политичара о извозу минобацачких граната у Украјину, додајући да нису издаване дозволе за извоз наоружања у ту земљу како због сукоба на истоку Украјине тако и због веза са Русијом.

„Било је извоза минобацачких граната, више хиљада комада, али у Пољску, а не у Украјину и то преко Кипра. Све је дозвољено, с којим образложењем да не извозимо наоружање у Пољску или САД, зашто онда производимо оружје? Да ли хоћете да укинемо нашу наменску индустрију која је уз све проблеме, данас значајно јача него раније кад није била мета напада“, казао је Вучић.

Он је оптужио „политичке противнике предвођене Драганом Ђиласом“ да су пласирали наводе о извозу наоружања у Украјину како би „добили неки политички поен“.

„На снимку који смо добили видели смо који је лот, сваку гранату можете да препознате. Дата је дозвола компанији ‘Техноремонт’ из Темерина у којој ради госпођа мама лажног узбуњивача из Крушика и случајно да су баш они које подржавају наши политички противници извезли те гранате за Пољску, преко Кипра“, додао је председник Србије.

Приштина добродошла у мали Шенген

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Приштина добродошла у „мали Шенген“, али као статусно неутрална као у случају ЦЕФТА и додао да статусна питања треба решавати кроз дијалог.

Вучић је рекао да ће онај ко буде остао ван “малог Шенгена” имати, како је оценио, озбиљне проблеме у стопи раста економије за неколико година у односу на чланове те иницијативе.

„Нема ниједног негативног аспекта“, поручио је Вучић за ТВ Прва о тој иницијативи.

Он је рекао да је Србија далеко од Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније и Приштине на ЕУ путу, али да он нема „илузије да ће се улазак у ЕУ догодити сутра“.

„Нећу да причам приче технократа из Брисела“, казао је Вучић и поручио да земље треба да „играју лигу коју могу“.

Председник Србије је оценио да су велике силе током историје „имале шапу над свима у региону“.

Он је рекао да је огромна ствар када се „неко у свету представља са 12 милиона становника“.

Додао је и да Северна Македонија и Албанија, као и Србија, имају много мање становника него на, како је оценио, попису становништва.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 22. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Onaj čiji poltroni na vlasti predstavljaju krem korupcije, nepismenosti i osionosti nalazi za shodno da govori o neobrazovanosti nekog drugog. On ide u Moskvu kao prijatelj, a izmišlja špijunske afere. On nas udružuje sa onima koji nam oteše zemlju i pobiše narod.
    Nije svestan koliko smo mi svesni svega što radi.

  2. Типична филозофија за интерну употребу сваког тоталитарног режима. У неким полунормалнијим земљама због оваквог скандала и то доказаног пала би цела влада а и председник би могао да поднесе оставку.

Оставите коментар