Никита Михалков: „Руски код“ – живот упоређуј са онима који живе горе од тебе

Свој живот просуђуј упоређујући га са животом оних који живе горе од тебе, оних којих је далеко више. На тај начин избећи ћеш огромну количину проблема

Никита Михалков (Фото: Викимедија)

Руски редитељ и глумац светског гласа Никита Михалков je дефинисао „руски код“, на коме би, по његовом мишљењу, ваљало засновати руску идеологију у данашње време, и то у само две речи. Како је рекао, суштину те синтагме разјаснила му је одавно мајка.

„Шта је то идеологија? Идеологија против које је иступао и иступа наш Устав, некако подсвесно подразумева управо комунистичку идеологију, рекао је славни редитељ. Међутим, идеологија уопште узевши представља договор људи о томе по којим законима ће живети. И због чега живи један народ, наравно. И то је то. Дивно питање и одговор, да није важно како се живи, већ зашто се живи. Тек кад схватимо зашто живети, биће нам јасно и како живети“, објаснио је Михалков гостујући у емисији популарног новинара Владимира Соловјова, преноси Цариград.

Фото: Викимедија

„Сећам се да ми је још мама говорила: Никада не суди о свом животу на основу живота оних који живе боље од тебе. Свој живот просуђуј упоређујући га са животом оних који живе горе од тебе, оних којих је далеко више. На тај начин избећи ћеш огромну количину проблема“.

Управо такав приступ, сматра Михалков, и чини суштину руске идеологије, руски код, у коме доминира саосећање и разумевање.

„Имао сам седам операција ове године. Две на кичми и пет на бутној кости. Добио сам инфекцију, расецали су ми кост. У Немачкој… 36 сати анестезије итд. А онда на телевизији видиш болесно трогодишње дете… О чему причамо? Запиташ се што се жалиш? То углавном и јесте та филозофија која би могла да нас спасе у ситуацији у којој су очи веће од уста“, рекао је Никита Михалков.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала RUSSIA BEYOND – СРБИЈА. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе RUSSIA BEYOND – СРБИЈА није дозвољено.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Russia Beyond, 19. 11. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар