Пољска ће престати да купује гас од Гаспрома

Пољска ради на смањењу своје зависности од руских енергетских извора

Фото: Максим Шеметов/Ројтерс

Пољска државна гасна компанија саопштила је да је обавестила руски Гаспром да неће продужити дугорочни уговор о увозу гаса после његовог истека за три године.

Пољска ради на смањењу своје зависности од руских енергетских извора, које је Москва понекад користила као средство политичког притиска на своје партнера, наводи Асошијејтед прес. У оквиру напора за смањење зависности је и склапање дугорочних уговора за испоруку течног природног гаса из САД, Катара и других земаља, као и развој новог гасовода са Норвешком за испоруке из Северног мора.

Пољска компанија ПГНиГ саопштила је да је, у сагласности са одредбама споразума, послала обавештење Гаспрому, који контролише руска држава, да ће уговор бити прекинут 31. децембра 2022. године. Компанија је навела да ће Пољска имати довољно енергије после тог датума.

Пољска је више пута наводила да су финансијске одредбе уговора са Гаспромом неповољне и да плаћа вишу цену него други у Европи. Пољска користи око 14 милијарди кубних метра гаса годишње. Према уговору са Гаспромом обавезана је да годишње увози око 10 милијарди кубних метара руског гаса.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 15. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Свако има право да пуца себи у колено и да се томе радује мислећи да неће постати инвалид.

Оставите коментар