Објављен уговор за радове на Тргу републике: Вредност 768,3 милиона динара

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу објавила Уговор за радове на уређењу Тргу Републике

Трг републике (Фото: Н1)

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града Београда објавила је у петак Уговор за радове на уређењу Тргу Републике, према коме је уговорена нето вредност радова 768.262.900,91 динар, односно више од 6,5 милиона евра, са роком завршетка од 420 дана од увођења извођача у посао. Дирекција наводи да ће до краја године са извођачем радова направити коначни обрачун цене, када ће се утврдити сви вишкови и мањкови радова, као и непредвиђени радови.

Дирекција наводи да су радови на преслагању коцки на коловозу око Трга изведени о трошку извођача радова, и додаје да већ сада располаже сигурним подацима да ће цена радова по коначном обрачуну бити нижа од уговорене, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

Пре увођења у посао извођач је доставио банкарске гаранције за добро извршење посла у вредности од 76,8 милиона динара, као и одговарајуће полисе осигурања, објављено је на званичном сајту Дирекције. Уговор можете прочитати на овом линку.

Извођач радова је био обавезан и да обезбеди техничко особље и капацитете који ће бити ангажовани 24 сата дневно за време реализације уговора. Квалитет изведених радова обезбеђује се банкарском гаранцијом од 76,8 милиона динара за отклањање недостатака у гарантном периоду, која ће важити три године.

Површина реконструисаног простора је близу 1,5 хектара, а уклоњено је више од 150 жардињера и бетонских коцака. На тргу су уграђене камене плоче и коцке различитих димензија, како би се раздвојиле саобраћајне и пешачке површине.

На пешачком делу трга уграђено је 4.609,60 квадратних метара гранитних плоча типа тоналит и 4383,69 квадратних метара коцки од јабланичког гранита. На саобраћајним површинама трга уграђен је 4.009,81 квадратни метар коцака од јабланичког гранита, који се користи за уређење тргова у региону и код нас, и чије је порекло потврђено у извештају Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду.

За осветљење Трга републике уграђено је више од сто нових светиљки, које су предвиђене за рад у систему даљинског управљања и контроле јавног осветљења. Нова јавна расвета обезбеђује осветљење платоа, пешачких стаза са бочних страна платоа, сценску и декоративну расвету, осветљење споменика кнезу Михаилу и саобраћајног потеза Коларчева-Македонска.

На пешачким деловима трга засађено је 27 нових стабала тако да сада, на потезу Васина–Македонска–Коларчева, има 53 стабла.

Током радова рестауриран је постамент споменика кнезу Михаилу и четири канделабра уз њега. Чишћење и конзервација саме коњаничке скулптуре нису били предмет овог уговора и тај посао радиће се преко засебне јавне набавке. У току је процедура закључења уговора са одабраним понуђачем.

Паметне клупе Поред 27 камених клупа, у кругу трга налази се и шест “паметних” клупа, које садрже соларне панеле и додатне елементе за осветљење, пуњење мобилних телефона и пружање рекламно-туристичких информација о локацији или атракцијама у близини.

На две локације предвиђено је шест потапајућих стубића који омогућавају улазак на трг возилима са дозволом. На Тргу су исцртане бициклистичке стазе.

Паркинг за бицикле постављен је у зони дрвореда код Народног музеја, према углу са Васином улицом.

Посебном обрадом гранита обележено је место Капије, а на делу трга обележено је и место где су сахрањивани црвеноармејци погинули у борби за ослобођење Београда 1944. године.

Током уређења замењено је и реконструисано око 250 метара водоводних и канализационих цеви, као и електроенергетска и телекомуникациона мрежа.

Пројекат реконструкције Трга републике урађен је према првонаграђеном раду на урбанистичко-архитектонском конкурсу спроведеном 2015. године, а јавна набавка за извођење радова спроведена је средином прошле године.

Понуде су доставила два понуђача, од којих је „Штрабаг д. о. о.“ био повољнији и са којим је закључен уговор за уређење Трга републике, наводи се у саопштењу. „До краја године, Дирекција ће са извођачем направити коначан обрачун цене када се утврде сви вишкови и мањкови радова као и непредвиђени радови“, наводи се у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 2. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар