Почела јавна расправа о Нацрту закона о референдуму и народној иницијативи

Бранко Ружић рекао да је циљ да се новим законом „оживе“ институти референдума и народне иницијативе

Бранко Ружић (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је данас да је почела јавна расправу о Нацрту закона о референдуму и народној иницијативи.

Министар Бранко Ружић је тим поводом рекао да је циљ да се новим законом, у духу реформе јавне управе и остваривања права грађана, „оживе“ институти референдума и народне иницијативе.

„Закон који уређује ову област не само да је превазиђен и неусаглашен са Уставом, већ онемогућује грађанима да ефикасно остварују своје право на учешће у вршењу власти“, рекао је министар.

Додао је да је од увођења вишестраначја одржано свега неколико референдума и народних иницијатива и да такву слику Министарство жели да промени.

Нацртом закона се разрађује цео поступак покретања и спровођења народне иницијативе и референдума, регулише заштита права учесника у овим поступцима и уређује питање финансирања и кампања, наводи се у саопштењу.

Јавна расправа о Нацрту закона трајаће до 22. новембра, а биће одржани округли столови у Новом Саду, Нишу и Београду.

Израду Нацрта Закона о референдуму и народној иницијативи и организацију јавних расправа подржава Влада Швајцарске у оквиру пројекта „Подршка спровођењу Акционог плана Стратегије реформе јавне управе – реформа локалне самоуправе 2016-2019“, додаје се у саопштењу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТВ, 25. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар