Немачка и Француска разматрају нова правила: Специјално партнерство уместо чланства

У игри је тренутно више модела, а сваки иде у правцу да се земљама кандидатима практично уместо проширења понуди нека врста привилегованог партнерства са ЕУ

Емануел Макрон и Ангела Меркел (Фото: France 24)

Србији и осталим државама у региону, које желе да постану део европске породице, Брисел ће највероватније на следећем самиту ЕУ – Западни Балкан, наредног маја, „сервирати“ нова преговарачка правила о приступању.

У игри је тренутно више модела, а сваки иде у правцу да се земљама кандидатима практично уместо проширења, које је на апаратима за вештачко дисање, понуди нека врста привилегованог партнерства са ЕУ. Тачније, економска интеграција без формалног чланства.

Како сазнајемо, око нове методологије преговарања увелико се воде директни разговори између две најутицајније земље ЕУ, Француске и Немачке, док се у шире кругове ових договора укључују пре свега најтврдокорније земље када је реч о пријему нових држава, а то су Холандија и Данска.

Договор би требало да буде постигнут у наредних шест месеци и усвојен на Европском савету у марту следеће године. Једна од идеја је увођење тзв. секторске интеграције у ЕУ, односно да држава по затварању сваког поглавља практично у потпуности уђе у систем Уније у тој области, а не да, као до сада, чека да постане пуноправна чланица. На пример, када заврши преговоре у области транспорта, саобраћаја или екологије, држава кандидат одмах би имала приступ и свим фондовима ЕУ, као свака друга чланица.

На столу је и „норвешки модел”, по којем би Србији и осталим земљама региона, уместо чланства у ЕУ када достигну потребне стандарде било понуђено чланство у две кључне европске институције – Европско удружење за слободну трговину (ЕФТА) и Европски економски простор (ЕЕА). Чланице ЕФТА и ЕЕА тако су Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска, које нису у ЕУ.

У бриселским дипломатским круговима тврде да Француска инсистира да се нова приступна правила промене не само за државе које тек треба да почну преговоре, а то су Северна Македонија, Албанија и Босна и Херцеговина, већ и за Србију и Црну Гору које су одмакле у том процесу. Има оних који сматрају да би се ЕУ понела непринципијелно и супротно својим вредностима уколико би Београду и Подгорици променила правила усред трке ка чланству, али је вероватнија опција да ће и Србија и Црна Гора бити обухваћене новом методологијом.

Шеф дипломатије Ивица Дачић потврдио је у понедељак да у ЕУ постоје разни модели и идеје:

„Идеја о привилегованом партнерству није нова. Тадашња СФРЈ је практично имала статус придруженог члана ЕУ. Толико о демократским критеријумима. Једнопартијска земља је могла то да буде, а видите сад услове који се постављају Србији. Проширење ЕУ свело се на потребе саме Уније“.

У трећем Макроновом кругу

Најаву реформисања целог концепта проширења ЕУ дао је још пре годину дана француски председник Емануел Макрон, који се залаже за Европу „у више брзина“, односно за три круга Старог континента. У првом, најужем кругу би, по Макрону, окоснице биле Немачка и Француска, а државе би, између осталог, имале заједничку валуту и интегрисано тржиште рада. Други круг би, према визији француског председника, обухватао још земље са јединственим тржиштем, слободом кретања. Трећи, најшири круг највероватније би обухватио Западни Балкан, а потенцијално и Русију и Турску. Србија је приступне преговоре почела 2014. године, а као последњи рок за пријем помињала се 2025. година, која се сада такође доводи у питање.

Вучић са Јункером и Могеринијевом

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Бриселу са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, а потом ће бити и гост на радној вечери коју је одлазећа шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини организовала за лидере са Западног Балкана.

Наставак дијалога Београда и Приштине и европске интеграције Србије и ситуација у региону биће кључне теме разговора Вучића са бриселским званичницима. Долазак на вечеру потврдили су председник Црне Горе Мило Ђукановић, председник привремених институција у Приштини Хасим Тачи, као и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Зоран Заев. Стижу и сва три члана Председништва БиХ, Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 29. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар