Немачка: У пензију тек са 69 година?

У Немачкој се још од 2012. подиже старосна граница за одлазак у пензију која би 2031. године требало да буде 67 година. Али и то је премало за државну касу

Немачка Централна банка каже да се другачије рупе у пензионом фонду неће попунити – нема се куд него да се радни век опет продужи. Тај предлог изазива оштре реакције. Слична ствар је већ у неким земљама рушила владе.

У последњем месечном извештају немачке Централне банке објављена је рачуница која се неће допасти запосленима. Ни реформе пензионог система неће бити довољне да пензије у просеку остану на 48 одсто износа плата, што се у Немачкој сматра минимумом како би се у старости живело достојанствено.

У Немачкој се још од 2012. подиже старосна граница за одлазак у пензију која би 2031. године требало да буде 67 година. Али и то је премало за државну касу.

Јер средином следеће деценије каријеру завршавају милиони такозваних „бејби бумера“ како се бројна генерација људи рођених педесетих и шездесетих година, када је изгледало да привредном чуду нема краја.

Када тај нараштај крене у пензију, не само да ће престати да уплаћују у пензиони фонд већ ће почети да узимају новац из њега, а то ће већ бити озбиљан проблем.

„Поклон“ за најновију генерацију

Немачка централна банка види само једно решење — ваљало би повисити старосну границу. Наиме, млади рођени 2001. године који управо постају пунолетни не би требало да се пензионишу све до 2070, када напуне 69 година и 4 месеца.

Економисти тврде да ће једино тако бити „више запослених који ће јачати укупну економску моћ и тако бити мерна основа за порезе и социјална давања“, како се наводи у септембарском извештају централне банке.

Економски гледано, дужи радни век има смисла. Али главни аргумент за такву одлуку, наиме да људи све дуже живе, полако престаје да буде истинит.

Да, медицина напредује, али постаје и све скупља тако да није баш сигурно да ћемо сви добити врхунски медицински третман. Поред тога, посао доноси све већи стрес и неизвесност тако да је на пример у Америци просечни животни век већ почео да опада.

Политичка бомба

На реакције овог предлога Централне банке није требало дуго чекати — чак су и тренутне реформе већ изазивале протесте широм Европске уније, рецимо у Италији, Шпанији или Француској, где су владе скупо платиле реформе пензионог фонда.

И у Немачкој су се огласиле поједине странке — Зелени поручују да је „потребна стратегија за здравији и дужи радни век, а не пензија са 69 година за све“. Левица поручује да треба подићи пензионе доприносе, али не као додатни терет за запослене, већ за послодавце (у Немачкој уплаћују обе стране).

Кровна организација немачких синдиката ДГБ упозорава да је цела ствар око померања старосне границе већ на рубу преваре.

Због нервозе и несигурности на радном месту, све је више радно неспособних којима предстоји жалосна будућност — кратак период боловања, а онда спадање на социјалну помоћ. А пензија је све даље и даље.

Опрема: Стање ствари

(ДПА/Дојче веле, 24. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар