РПЦ: Патријарха Вартоломеја поводом Украјине подржава само трећина Свете горе

Вартоломеју саслуживала само седморица од 20 игумана, рекао је секретар Московске патријаршије за спољне послове Игор Јакимчук

Манастир Филотеј на Светој гори (Фото: Викимедија)

Московска патријаршија је објавила да није претрпела пораз у одмеравању са Цариградском патријаршијом поводом Украјине.

Такође: да Света Гора већински није стала на страну Цариградског патријарха Вартоломеја иако му је формално потчињена.

Секретар њеног одељења за спољне црквене везе и међуправославне односе Игор Јакимчук указао је да се само трећина манастира поводом Украјине приклонила Цариградској патријаршији.

Објаснио је да су патријарха Вартоломеја на Светој Гори дочекали представници свих манастира, а да је Вартоломеј за време богослужења у манастиру  Ксенофонт поменуо поглавара расколничке украјинске цркве Епифана као „митрополита Кијевског и целе Украјине“.

Навео је да су у том заједничком богослужењу учествовали игумани манастира Иверион, Ватопед, Симонопетра, Пантократор, Дионисиат, Хиландар, и Ставроникита. Па нагласио:

„Игумани су дочекали патријарха Вартоломеја јер су му потчињени. Међутим, тај протоколарни сусрет не значи да сви игумани деле његова убеђења. То потврђује и чињеница да су Вартоломеју саслуживала само седморица од 20 игумана. А то је, наравно, мањина“.

Према Јакимчуковим речима, патријарх Вартоломеј има право да и на Светој Гори помиње кога хоће и то му нико не може забранити.

Јакимчук је подсетио да Московска патријаршија није оспоравала потчињеност Свете Горе Цариградској патријаршији ни у време када је Атос прошле године био са њом прекинуо еухарисијско општење.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 21. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Samo da ne pocnu se javno raspravljati preko stampe.

  2. Цитат из чланка: “.Московска патријаршија је објавила да није претрпела пораз у одмеравању са Цариградском патријаршијом поводом Украјине…Секретар њеног одељења за спољне црквене везе и међуправославне односе Игор Јакимчук …..Навео је да су у том заједничком богослужењу учествовали игумани манастира Иверион, Ватопед, Симонопетра, Пантократор, Дионисиат, Хиландар, и Ставроникита. …”
    Шта то значи? Звучи јасно: И ХИЛАНДАР! Тумачење СПЦ?

Оставите коментар