Данијел Хамилтон: Именовање Гренела ствара додатну конфузију у америчкој спољној политици

Експерт за Европу Данијел Хамилтон изјавио је да не верује како ће изасланик Беле куће Ричард Гренел добити подршку Европе за поделу КиМ

Данијел Хамилтон (Фото: Глас Америке)

„Постављање Ричарда Гренела за представника Беле куће задуженог да поспеши дијалог између Србије и Косова, одраз је председникове политике да тражи људе од личног поверења и из свог личног окружења“, каже за Глас Америке Данијел Хамилтон, експерт за Европу на Универзитету Џонс Хопкинс.

За разлику од неких који сматрају да је добро да човек од великог поверења председника Доналда Трампа буде укључен у решавање дуготрајног и вероватно најосетљивијег питања у региону, Данијел Хамилтон је један од оних стручњака у Вашингтону, који сматрају да је изненадно именовање америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела за председничког изасланика за дијалог Београда и Приштине – унело пометњу у америчка дипломатска настојања.

„Председник Доналд Трамп би волео да постигне један међународни споразум током свог мандата. Идеја о постизању трајног решења између Косова и Србије представља једну такву могућност. Међутим, већ је прошло скоро годину дана без већег успеха на том плану”.

Амбасадор Гренел је очигледно његов лични пријатељ и истомишљеник када је реч о многим питањима, каже Хамилтон, али наглашава да је раније поменута председникова тенденција искомпликовала и мисију специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан Метјуа Палмера.

„Палмер, који је искусни дипломата када се ради о Балкану, изнад себе има и Филипа Рикера, вршиоца дужности помоћника секретара за европске и евроазијске послове. С обзиром да је Рикер надређен Палмеру, многе земље из тог региона настоје да успоставе везу са њим, притом занемарујући Палмера. Због тога је била донета интерна одлука да Палмер добије титулу специјалног изасланика”, каже Хамилтон и додаје:

„Сад се појавио и Гренел, додатни дипломатски канал, који заобилази Палмера водећи директно до Беле куће. Гренел притом и даље обавља дужност америчког амбасадора у Немачкој, која води главну реч у Бриселу и такође се оштро противи идеји, да Србија и Косово могу да размене територију као један од услова за постизање трајног договора. Не верујем да ће Гренел придобити подршку у томе од Европске уније у целини”.

Хамилтон не верује у успех Гренелове мисије, већ сматра да ће само „створити додатну конфузију у погледу улоге САД у Европи“.

Јела Дефранкеши

Опрема: Стање ствари

(Глас Америке, 21. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар