Драгана Трифковић: Русија јасно за Резолуцију 1244

Важно да је г. Медведев изнео у Београду јасан и недвосмислен став по питању КиМ и потврдио да је за Русију прихватљиво оно решење које се заснива на резолуцији 1244

Дмитриј Медведев и Александар Вучић испред Палате Србије (Фото: Танјуг)

Посета Дмитрија Медведева Београду, поводом 75. годишњице ослобађања српске престонице, још једна је у низу значајних посета руских државника. За Русију је обележавање овакве годишњице од велике важности, ако узмемо у обзир то да се спроводи ревизија историје при којој западне силе покушавају да ставе улогу СССР у негативан контекст. Тиме желе да оспоре победу Црвене армије у Другом светском рату. Видели смо већ многобројне примере земаља из Југоисточне Европе, које уклањају совјетске споменике.

С друге стране, обележавање 75. годишњице ослобађања Београда има сасвим другачији контекст.

Председник руске владе је у свом говору у Београду изразио поштовање према онима који су погинули за слободу и напоменуо да је важно да не дозволимо ревизију историје, већ да младе генерације учимо да поштују оне који су положили своје животе за слободу. Русија даје добар пример свима како се негује култура сећања.

За многе Србе је тема Другог светског рата и даље болна због унутрашњег сукоба који се одиграо и који још увек изазива оштре полемике у српској јавности.

У сваком случају долазак г. Медведева је дошао у правом тренутку. Веома је важно да је он изнео у Београду јасан и недвосмислен став по питању Косова и Метохије и потврдио да је за Русију прихватљиво оно решење које се заснива на међународној резолуцији СБ УН 1244. Постоје стални покушаји да се јавности представи како Русија подржава било које решење, чак и оно које није у складу са међународним правом. Мислим да после јасног става председника Путина, а затим и премијера Медведева, такве спекулације не смеју да постоје. Медведев је изјавио да Русија пружа пуну подршку Србији за очување територијалног интегритета. Претпостављам да се овакве поруке нису превише свиделе председнику Србије, који је свега пре неколико дана изјавио да Косово није део Србије и да је то реалност.

Западне силе покушавају да проведу крају процес стварања независног Косова, а нажалост руководство Србије је до сада већ много учинило на том плану. За нас је веома важан чврст и недвосмислен руски став који је исти као и став већине грађана Србије, а то је да Косово јесте део Србије и по Уставу и по међународном праву.

Било је речи и о економским темама, али мислим да су оне у овом тренутку за Србију у другом плану, због нестабилне економске ситуације у земљи и погрешне економске политике. Ипак ту бих напоменула да је г. Медведев истакао једну врло важну ствар, а то је да руководство било које државе треба да ради у интересу народа који заступа. И да је то гарант очувања добрих српско-руских односа. Поређења ради и председник Трамп је у свом говору у УН истакао сличну мисао, да су председници држава дужни да воде политику државних и националних интереса. Мислим да се ту амерички и руски ставови поклапају и да ће то донети нове и квалитетне промене.

Драгана Трифковић за EurAsia Daily

Опрема: Стање ствари

(Центар за геостратешке студије, 22. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

 1. ”Драгана Трифковић: Русија јасно за Резолуцију 1244”

  АВ тај став не дели, па зато ни једног тренутка није поделио став/мишљење
  са гостом, да је Резолуције, такође, део решења проблема на КиМ!
  Он је за неко ”компромисно” решење, сажето речено: ”Косово није цело
  наше, али није ни њихово/албанско!”
  Резолуцију 1244 жели елегантно да избегне, Русију истисне из одлучивања, и
  зато предлаже ”соломонско” решење – ”Балканску Унију”, после чијег распада
  Србија као држава више никада не би постојала, већ ”Београдски пашалук”,
  ”Аутономна Вовоћанска Регија”, ”Аутономна Регија Санџак”, ”Мигрантска
  Аутономна Регија”… а све у ”саставу” ЕУ?!

  Драган Славнић

 2. Musolini, Velika Albanija, moderni okupator i od slobode otuđeni kolaboranti ni danas neće uspeti.

  Kosmet je Srbija.

  Smrt fašizmu – sloboda narodu!

  http://www.mojnovisad.com/vesti/u-subotu-akcija-ciscenja-keja-zrtava-racije-od-smeca-id23013.html

  Ponosna Beogradska ofanziva

Оставите коментар