Драган Весовић: Камење ће проговорити ако орден Св. Саве оде у Вучићеве руке

Писмо народног посланика Двери Светом архијерском синоду Српске православне цркве

Драган Весовић (Фото: Морава.инфо)

Ваша Светости, Ваша Преосвештенства чланови СА Синода, обраћамо Вам се због несрећне одлуке СА Синода да се поводом великог јубилеја наше свете помесне Цркве – осам векова аутокефалности, Александру Вучићу додели орден Светог Саве првог реда.

При томе, не обраћамо Вам се као чланови политичке странке, већ као православни хришћани и чланови наше светосавске и светолазаревске Цркве, који се већ годинама уназад труде на пољу јавне одбране хришћанских и породичних вредности. Управо стога смо пред Богом и пред људима обавезни да дигнемо глас против тога да се орден са именом равноапостолног учитеља Срба додели најревноснијем покровитељу противпородичне и антихришћанске идеологије политичког хомосексуализма. Нико није посејао више братске омразе и деоба међу Србима, од Броза до данашњег дана, него особа којој ћете, часни оци, поводом осам векова наше црквене независности дати орден са именом највећег измиритеља међу Србима. Да ли је, часни оци, Александар Вучић заслужио орден Светога Саве тиме што нам је поручио да морамо као народ да се одрекнемо нашег светосавског и видовданског етоса и да уместо њега прихватимо протестантску етику? И најзад, „камење ће проговорити“, ако Вам, часни оци, синовски не завапимо: зар орден равноапостолног Саве Српског у руке оном који изнова понавља да је Косово више арнаутско него српско, оном који је толико пута поручио да је спреман да у форми „разграничења“ коначно изручи Косово и Метохију у руке албанских сепаратиста.

У време најљуће брозоморе, Свети Јустин Ћелијски је мученички исповедао и опомињао да се „Богу треба већма покоравати него људима“, те да је управо то „суштина свих светих догмата и свих светих канона Православне Цркве.“ Ћелијски свети исповедник нас, часни оци, све упозорава да се „људима треба покоравати све док нису против Бога и Божијих закона. Но чим иступе против Бога и Његових закона, Црква им се мора одупрети и супротставити. Правдати се при томе такозваном црквеном икономијом није друго до прикривено издавати Бога и Цркву. Таква икономија је просто напросто – издајство Цркве Христове.“

Страхујући од такве издаје и братских деоба и раскола синовски Вас молимо да Вашу одлуку преиспитате и исту повучете. Молимо се васкрслом Господу и равноапостолном Сави Српском да нас духовно укрепе да издржимо као народ на путу Христовом.

У нади да ћемо сви у предстојећим страшним данима свенационалног косовског  суда бити достојни дела наших светих предака,

целивајући Ваше свете деснице,

у име Српског покрета Двери

Хаџи Драган Весовић,
народни посланик,
члан Председништва Српског покрета Двери,
председник Савета за односе са верским заједницама

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сајт Двери, 6. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Одлука, наравно, неће бити повучена. Додељивање ордена Вучићу је само логичан наставак деловања СПЦ у последњих 30 година.
  Подсетимо се да је, врло отворено и у више наврата, са највишег врха СПЦ, долазила подршка за ЕУропски пут Србије. Подсетимо се да се патријарх сликао са Аном Брнабић у тренутку када српска патриотска јавност није могла да дође себи од шока да ће њу да постави за премијера.
  Подсетимо се да је, после тога, патријарх два пута изјављивао да се Вучић „бори као лав“. Подсетимо се да су Вучића пустили на Сабор.
  Подсетимо се да ћуте пред скрнављењем хришћанских симбола на улицама Београда.
  Подсетимо се да добијају милионе од државе.
  Подсетимо се посредне подршке која је давана и Милошевићевом режиму, као и позива народу да гласа за Устав који дозвољава законску дискриминацију Срба, насељавање азиланата и који каже да је „ванбрачна веза“ исто што и брак.
  Подвуцимо црту, за последњих 30 година и можемо доћи само до једног закључка. Основна улога СПЦ, не рачунајући ону верску улогу, крштења, венчања, сахране, литургије, …, дакле основна друшвена улога била је пасивизација Срба и превенција сваког отпора. Сада се то претворило у отворену колаборацију са режимом који се спрема да сахрани Србију. Чист лични интерес, било материјални било да их нечим уцењују, нема другог објашњења.
  Сетимо се, даље, за све ове године, кад год је неко упутио критику патријарху и владикама, на сцену је ступала гомила заштитника лика и дела који су нудили најбесмисленија објашњења, уз обавезне поруке критичарима: шта сте ви урадили, да ли постите, да ли се молите, да ли идете редовно у цркву?
  Подела посла је јасна. Друга Србија дефинише циљеве и надгледа радове. Вучићева власт спроводи радове. СПЦ се стара да нема побуне. Три фирме на истом послу и сасвим им добро иде.
  Ако је за утеху, видећемо да је слично и другде. Папа заговара исламизацију Италије и увлачење педера у цркву. Али, ето, Италијани се боре па имају Салвинија. Ми Салвинија немамо. У томе је разлика.

 2. Pokatoliceni akrepi imaju podrsku za “Blagodarenog”! a posto se “bori kao Lav” da mu se MUNE i orden… No kako. I Kremaljsak jajara je u istoj podmukloj garnituri. Vladiko Artemije… svaka ti se pozlatila. Cilj keceljasa (masoncica) na celu sa Irinejem (pokatolicenim) i jeste da sto vise podeli i razjedini narod i time sasekao svakji moguci otpor izdaji kosmeta. Ako bude zemljotresa to se SVETI SAVA u grobu prvrce. Odavno oni nisu moji a ni ja nji’ov. I srecan sam da mi BOG dade razuma da prepoznam sotonine sluge.

Оставите коментар