BBC: Суд у Италији подржао еутаназију

Пресуда се односи на случај Фабијана Антонианија, италијанског ди-џеј Фаба, који је одлучио да умре у швајцарској клиници за еутаназију 2017.

„Живим у свету бола“, последња порука ди-џеј Фаба (Извор: BBC)

Италијански врховни суд донео је пресуду да еутаназија није кривично дело, уколико особа жели да оконча свој живот због неиздрживе патње.

Ова пресуда се односи на случај Фабијана Антонианија италијанског ди-џеј Фаба, који је одлучио да умре у швајцарској клиници за еутаназију 2017. године.

Фабо је остао слеп и тетраплегичан од тешке саобраћајне несреће 2014. године.

Његова смрт постала је предмет жестоке расправе у земљи у којој се црква противи еутаназији.

Римокатоличка црква, која има велики утицај у Италији, еутаназију види као морално неприхватљиво убиство особе и кршење Божјег закона.

У католичкој цркви је речено да се они „дистанцирају од одлуке уставног суда и да на њу гледају са незадовољством“.

Пресуда је уследила недељу дана након што је папа Фрања рекао да здравствени радници треба да се одупру искушењу да користе медицину како би задовољили жељу болесне особе да умре.

„Медицина је, по дефиницији у служби људског живота“, рекао је пре него што је цитирао свог претходника папу Јована Павла, који каже да сваки лекар треба да се посвети поштовању људског живота и његове светости.

Шта значи ова пресуда?

Италијански уставни суд је рекао да еутаназија треба да буде дозвољена у одређеним околностима, укључујући и случајеве у којима је стање пацијента тешко и када је „физичка и психичка патња неподношљива“.

Суд је поново покренуо питање о еутаназији, након Антонианијевог случаја, како би разјаснио закон и оптужбе с којим се сусрео Марко Капато, зачетник кампање за еутаназију који је био са Антонианијем у Швајцарској.

Капато који је присуствао расправи рекао је „да смо од данас сви слободнији, иако се не слажемо“.

„Суд је одлучио, они који су у стању као Фабо имају право на помоћ“, написао је на Твитеру.

Капату је следило 12 година затвора због „подстрекивања и помагања у самоубиству“, али је вероватно да ће бити ослобођен.

Бивша девојка ди-џеј Фаба Валерија Имброгно и Марко Капато, човек који је започео кампању око еутаназије (Фото: ЕПА)

Претходни закон каже да је еутаназија нелегална, али да пацијент има право да одбије негу.

Сада је ред на италијански парламент који треба да расправља о одлуци суда.

Шта се догодило ди-џеј Фабу?

У јуну 2014. године, познати италијански музички продуцент враћао се кући из клуба у Милану. Изгубио је контролу над аутом и ударио у друго возило.

Тешка несрећа оставила је Антонианија слепог и парализованог, због тешке повреде кичмене мождине. Била му је потребна помоћ да би дисао и хранио се.

Рекао је да га је несрећа довела у „свет психичког и физичког бола“. Борио се за право да умре, али то није могао да уради у Италији, па је одлучио да оде на клинику у Швајцарској.

„Коначно сам у Швајцарској и нажалост дошао сам овде без помоћи своје државе“, рекао је Антониани у аудио поруци коју је поставио на друштвеним мрежама непосредно пре него што је преминуо.

Он је преминуо у 40. години у болници Дигнитас у Швајцарској 27. фебруара 2017. године.

Његова бивша девојка Валерија Имброгно изјавила је да његова „патња није била узалудна“.

„Фабово тело је постало кавез и он је живео у том затвору две године и девет месеци“.

„Ако особа у тим условима сања да умире код куће, сматрам да је непоштено да неко други треба да каже не“, рекла је Валерија.

Опрема: Стање ствари

(BBC на српском, 2. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар