Форум београдских гимназија: Зауставити физичку и психичку тортуру над наставницима

Форум београдских гимназија подсећа јавност да је последњих година посао наставника постао високо ризично занимање

Извор: Блиц

Форум београдских гимназија најоштрије осуђује физички насртај на учитељицу основне школе „Браћа Стефановић“ у општини Сечањ и позива надлежне да под хитно предузму конкретне мере у циљу заустављања физичког и психичког злостављања просветних радника.

Форум београдских гимназија подсећа јавност да је последњих година посао наставника постао високо ризично занимање и да самим одласком на радно место српски наставници стављају главу у торбу јер никада не знају шта и ко ће их сачекати у учионици. С друге стране ни државу ни друштво не занима како да се овакво стање промени.

Случај из основне школе „Браћа Стефановић“, нажалост, није изолован и практично представља пре правило него изузетак. Сетимо се само шамарања наставнице у Младеновцу, физичког насртаја на колегиницу из Трговачке школе у Београду, вербално провоцирање наставника Седме београдске гимназије које се завршило физичким обрачуном ученика и наставника на сред часа уз напомену да су ово само ситуације које су стигле до медија. Проблем је што су овакви и слични догађаји практично свакодневница у раду наставника, а многи од њих никада не стигну до јавности и да ситуација буде још гора никада не буду ни процесирани.

Форум, истовремено, подсећа јавност да осим тортуре од стране родитеља и ученика, наставници су безразложно често изложени тортури од стране разних инспекција јер је просвета једина делатност у којој се свака анонимна пријава инспекцији прихвата као готова ствар што подразумева излазак надлежних инспектора на терен и вишедневно психичко малтретирање наставника најчешће без икаквих ваљаних разлога јер више од 80% таквих пријава, како се испостави, буду неосноване. Ипак, како оне представљају одличну прилику да се ученици и родитељи обрачунају са непожељним наставником, готово, сваки наставник се бар једном у току школске године суочи са оваквом пријавом.

Због свега наведеног, Форум београдских гимназија позива министра просвете, господина Шарчевића да на првој седници Владе Републике Србије предложи конкретне мере у циљу унапређења положаја просветних радника и повећања безбедности у школама. На крају, не заборавимо да насиље над наставницима уобичајено постаје најприсутније од маја до јуна када се закључују оцене. Сада је тек септембар а већ се прети откидањем глава, плашимо се да, ако се овакав тренд настави, до краја школске године претње могу постати стварност.

У Београду, 28. 9. 2019.
Александар Марков, председник Форума Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Како да зауставите насиље у школама и над наставницима кад је насиље постало обележје и форсиран начин понашања целог друштва? Само промена система који формира поремећене вредности, и не кажњава их, може донети успех.

  2. Вакцинисати наставнике и професоре можда постану имуни на насиље!

Оставите коментар