Бугарски суд дао зелено светло за градњу Турског тога

Све препреке за изградњу гасовода Турски ток преко територије Бугарске отклоњене су јуче, када је Врховни административни суд те земље „ставио тачку” на спор око избора извођача радова, преноси Танјуг

Фото: З. Анастасијевић/Политика

Саудијски конзорцијум „Аркад” остаје градитељ „Турског тока” кроз Бугарску, одлучио је јуче Врховни административни суд у Софији. Трочлано веће Врховног административног суда поништило је жалбу на одлуку Комисије за заштиту конкуренције о избору извођача радова на пројекту изградње бугарског дела „Турског тока”. Што значи да је суд фактички одобрио изградњу гасовода кроз ову државу, пренели су сви бугарски медији.

Суд је посебно скренуо пажњу да је одбио да разматра жалбу конзорцијума „Гасни развој и проширење у Бугарској”, и прекинуо разматрање целог случаја. Из суда су прецизирали да нису уважили жалбу конзорцијума „Гасни развој и проширење у Бугарској” и да неће разматрати њихову жалбу. Тиме је решен спор између ова два конзорцијума о подели учешћа у изградњи гасовода од Турске до границе Бугарске са Србијом.

У образложењу судске одлуке наводи се и да је један од три потенцијална извођача бугарског конзорцијума одлучио да се повуче из целе приче, те је суд навео да је жалба коју је поднео тај конзорцијум против одлуке Комисије за заштиту конкуренције немогућ за разматрање због недостатка воље свих учесника Конзорцијума за касацију.

На ову одлуку друга страна може да се жали Врховном управном суду, приватном жалбом, у року од седам дана од дана слања овог обавештења, наводи се у одлуци суда, која се може видети на сајту.

Иако би ово требало да буде гаранција да ће Бугари ускоро кренути с градњом јер од њих зависи и судбина Србије, упућени у ове прилике кажу да за сада нема вести када би градња тамо могла да почне.

Подсетимо, прво је за извођача радова на изградњи 474 километара цевовода изабран „Аркад”, али га је онда оператер „Булгартрансгас” изопштио из реализације пројекта због наводно касно поднетих докумената и изабрао „Гасни развој и проширење у Бугарској” за новог извођача радова који је уз то понудио и нижу цену градње. Комисија за заштиту конкуренције одлучила је да је то решење неосновано, као и да „Аркад” остане извођач. Компанија „Гасни развој и проширење у Бугарској” је потом оспорила ту одлуку, иако је сам „Булгартрансгас” рачунао на брзо решавање ситуације како би се почело с постављањем цеви.

Срећко Ђукић, експерт за међународне гасне прилике, каже да док Бугарска решава своје проблем, Србија треба да види како да превазиђе несугласице с Енергетском заједницом, која има замерки на то како се гради у Србији.

Треба бити опрезан када је реч о „Турском току” у целој његовој дужини јер има доста „подводног камења” од Вашингтона и Брисела до Енергетска заједнице, преко течног природног гаса (енглеска скраћеница ЛНГ) који је Бугарска почела да купује на Солунском терминалу и изградње терминала на Крку за претакање ЛНГ, што је амерички пројекат.

– Не треба сумњати да ће Енергетска заједница истрајати на позицијама Европске уније и да ће Србији „прогледати кроз прсте” зато што не поштује Трећи енергетски пакет и не дозвољава конкуренцији да продаје гас који ће ићи овим гасоводом. Када би се то дозволило Србији, пољуљан би био кредибилитет Енергетске заједнице и Европске комисије – каже он.

Истовремено, званичници у Србији морају да имају у виду да је наша земља континентална, у средишту Балкана, да гас добијамо и можемо да добијамо само од наших суседа који су у чланству ЕУ.

– Ако ми не морамо да поштујемо европска правила, они морају. Брисел увек има начина да их приволи да поштују прописе политике гасне безбедности. Осим тога, Русија јавно иступа за поштовање европских гасних прилика. Први човек Руске Федерације је у више наврата поновио да „Турски ток” у Србији мора да се гради у договору с Бриселом – каже Ђукић.

С друге стране, јавност у Србији до сада, иако градња „Турског тока” увелико траје, није добила ниједно убедљиво, прихватљиво нити званично саопштење зашто се не поступа сходно нашем чланству у Енергетској заједници, закључује он.

Потписан уговор за изградњу бугарског дела „Турског тока”

Бугарска је потписала уговор вредан 1,1 милијарду евра о изградњи бугарског дела Турског тока са конзорцијумом који предводи „Аркад инжењеринг”.

Уговор се односи на деоницу дугу 474 километра која ће ићи од јужне границе Бугарске са Турском до западне границе са Србијом, преноси АП.

Бугарски део гасовода преносиће гас за Србију, Мађарску и Аустрију.

Све препреке за изградњу гасовода Турски ток преко територије Бугарске отклоњене су јуче, када је Врховни административни суд те земље „ставио тачку” на спор око избора извођача радова, преноси Танјуг.

Конзорцијум предвођен саудијским извођачем радова „Аркад инжењеринг” победио је у априлу на тендеру за изградњу гасовода у дужини од готово 500 километара кроз Бугарску, али је бугарски оператор „Булгартрансгас” у мају саопштио да „Аркад” није доставио потпуну документацију у року и да је дисквалификовао ту компанију.

Бугарски оператор је затим потписао уговор са другим понуђачем, компанијом „ЏД конзорцијумом за гасни развој и проширење у Бугарској”, која је изабрана за новог извођача радова.

Компанија „Аркад” се жалила на одлуку „Булгартрансгаса” пред Комисијом за заштиту конкуренције и добила је спор у јуну.

Јелена Петровић-Стојановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар