Дмитриј Новиков: Наивнa нада да ће Срби заборавити НАТО бомбардовање

„Бомбардовање Југославије 1999. године било је један од оних неоспорних злочина пред међународном заједницом, српским народом и целокупном Југославијом“, изјавио је посланик руске Думе Дмитриј Новиков

Дмитриј Новиков (Фото: Википедија)

Први заменик председника Одбора Државне думе Русије за спољне послове Дмитриј Новиков прокоментарисао је позив америчког амбасадора у Србији Кајла Скота да Срби НАТО бомбардовање Југославије 1999. године треба да „посматрају у широј перспективи“.

Новиков је нагласио да постоје злочини који „не застаревају“.

„Бомбардовање Југославије 1999. године било је један од оних неоспорних злочина пред међународном заједницом, српским народом и целокупном Југославијом. Према томе, изјава да на те догађаје морамо гледати у широј перспективи је у ствари предлог да се заборави на злочиначка дела војника НАТО-а на тој територији, што је немогуће“, објаснио је посланик.

Ти догађаји остају у историји народа као једна од његових најважнијих и најдраматичнијих страница, истакао је руски парламентарац.

„Из Вашингтона се није чула ни реч покајања, нити је било других изјава које би дезавуисале те догађаје који су се десили на иницијативу Сједињених Америчких Држава. Веома је наивно надати се да ће Срби то заборавити и да ће променити своје мишљење о тим догађајима“, закључио је Новиков.

Руски сенатор Алексеј Пушков такође се огласио поводом Скотове изјаве.

„Амерички амбасадор у Србији позвао је Србе да на НАТО бомбардовање 1999. гледају ‘из шире перспективе’. То јест, изаћи на тргове и пријатељски хвалити САД због бомбардовања. Невероватан цинизам. Нека Американцима кажу ‘шире гледајте’ на напад Јапанаца на Перч Харбор“, написао је Пушков на свом налогу на Твитеру.

Раније је одлазећи амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот позвао Србе да НАТО бомбардовање Југославије 1999. године посматрају у широј перспективи.

„Ни Србија ни Сједињене Државе не могу да врате време уназад. Оно што можемо је да 1999. годину посматрамо у широј перспективи. Покушавао сам да подсетим да су односи САД и Србије кроз историју углавном били одлични, а да изузетак представљају деведесете године и дешавања за време Милошевићевог режима. Две деценије су прошле од тада. Крајње је време да кренемо напред и побољшамо наше односе, а имамо веома добру основу за такав напредак“, изјавио је амбасадор у интервјуу за „Курир“.

У марту је НАТО саопштио да је бомбардовање Југославије било потребно и легитимно.

Снаге НАТО-а су 24. марта 1999. године, без одобрења Савета безбедности УН, покренуле операцију на територији Савезне Републике Југославије. У нападима западне авијације уништени су не само војни објекти, већ и школе и болнице. Током борбених дејстава, која су трајала 78 дана, погинуло је више од 2.000 људи. И после 20 година Србија, Црна Гора и регион осећају последице агресије Северноатлантске алијансе.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 15. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар