Митрополит Амфилохије: Светиње припадају народу

У вријеме када су Црном Гором управљали крштени владари они су могли да кажу да су то и њихове светиње, али то не могу да кажу они који су се одрекли Бога, рекао митрополит Амфилохије

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Срна)

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио да светиње припадају Богу и народу који их гради.

– Оне припадају живоме Богу и његовој доброти, онда народу који их гради, цркви Божијој, тако је било кроз вијекове. Онда припадају и држави у којој се налазе, али то не значи да они који су на власти имају право да отимају те светиње, да их присвајају и кажу како су њихове – рекао је митрополит у бесједи у манастиру Ђурђеви ступови код Берана, гдје је данас одржан Сабор кола српских сестара Црне Горе.

Према његовим ријечима, у вријеме када су Црном Гором управљали крштени владари они су могли да кажу да су то и њихове светиње, као што је био краљ Никола, али то не могу да кажу сљедбеници који се одрекли Бога и у њега не вјерују.

Митрополит је у бесједи поменуо и оптужбе да Црква не поштује власт у Црној Гори.

– Ми поштујемо власт, поштујемо оно што је од Бога дато као поредак друштва. Али, то не значи да морамо поштовати сваку одлуку властодржаца, поготово антибожних, који разарају светиње Божје и светињу народне душе и народног живота – истакао је митрополит.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 15. 7. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар