Министарство просвете: Неоснован захтев за инспекцију због Стефановићеве дипломе

Потребно је обратити се универзитету те након тога одговарајућем факултету за питања везана за нострификацију стране јавне исправе, истичу у Министарству просвете

Небојша Стефановић (Фото: МУП)

Нема основа да просветна инспекција изврши надзор над Факултетом за пословне студије Универзитета Мегатренд у Београду, кажу за Данас у Министарству просвете, поводом захтева који је Савез за Србију упутио инспекцији.

Реч је о факултету на којем је министар полиције Небојша Стефановић нострификовао своју диплому основних студија. Из Министарства објашњавају да Закон о универзитету, који је важио у то време, није разликовао да ли се нострификација врши ради запошљавања или наставка школовања, а утврђивање испуњености услова за нострификацију дипломе вршио је орган који је спроводио поступак нострификације.

– Према одредбама тог закона, веће одговарајућег факултета је спроводило поступак нострификације дипломе, односно утврђивало еквивалентност стране школске јавне исправе, а услове и поступак нострификације ближе су уређивани статутом одговарајућег универзитета и факултета. У вези са наведеним, потребно је обратити се универзитету те након тога одговарајућем факултету за питања везана за нострификацију стране јавне исправе – истичу у Министарству просвете.

Подсетимо, лидери Савеза за Србију тврде да је Небојша Стефановић фалсификовао своју факултетску диплому, због чега су против њега поднели кривичну пријаву. Према тврдњама СЗС, Стефановић је 2004. године стекао диплому на Megatrend International Expert Consortium limited у Лондону, који је у енглеском АПР-у регистрована као компанија за консалтинг и финансијско пословање, а не као образовна установа.

Стефановић је потом ту диплому 2005. нострификовао на Факултету за пословне студије и стекао академско звање дипломирани економиста у области међународног пословања.

Реагујући на ове наводе, Стефановић је казао да „никада није ишао ни у какав Лондон“ и да се школовао у Србији, те да су се предавања одржавала у Сава центру. На Мегатренд универзитету јуче нису желели да износе нове детаље овог случаја већ су за Данас поручили да су све рекли у ранијем саопштењу.

Како је наш лист писао, на Мегатренду тврде да је студијски програм који је завршио Стефановић постојао од 1990. до 2004. године и да се на њему школовало 1.054 студента, у складу са прописима наше земље. Поручују и да је министар полиције законито завршио основне, магистарске и докторске студије, а опозицију оптужују да лажима нарушава углед Мегатренд универзитета.

У академској заједници Данасу је речено да је епилог овог случаја врло једноставан – наше Министарство просвете требало би да се обрати британском Министарству образовања и провери да ли је Megatrend International Expert Consortium limited имао дозволу да издаје дипломе високог образовања и да ли је био регистрован као високошколска институција.

Тек након тога на ред долази питање о нострификацији дипломе. Наш саговорник са Универзитета у Београду каже да то што је акредитација у високом образовању у Србији почела 2005, не значи да је пре тога владао хаос у овој области, јер су и тада постојали закони којих су високошколске установе морале да се придржавају.

Весна Андрић

(Данас, 9. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Цитирам : “…У академској заједници Данасу је речено да је епилог овог случаја врло једноставан – наше Министарство просвете требало би да се обрати британском Министарству образовања и провери да ли је Megatrend International Expert Consortium limited имао дозволу да издаје дипломе високог образовања и да ли је био регистрован као високошколска институција….”. Е, па и та ваша академска заједница, ако заиста тако каже је тупава. Мора да је и она добрим делом дипломирала на Мегатренду… Код нас у Патковграду је чак и оном блесавом Шиљи познато да свако, па чак и тај ваш “Данас“, а зашто не и било ко из те ваше академске заједнице, или било који појединац има право да се обрати са таквим питањем британском Министарству образовања, а Шиља је чим сам му се обратио са тим питањем као из топа испалио: “па чак и ја могу са сигурношћу прогнозирати да се српско Министарство просвете никада и ни у ком случају са тим питањем не усуђује обратити британском Министарству, нити било коме.”. Ето вам – то је чак и тупавом Шиљи јасно, а вама? Епилог? Forget it!

Оставите коментар