СУБНОР подржао Мила Ђукановића око тзв. Црногорске православне цркве

Субнор Црне Горе пружио је подршку Милу Ђукановићу у настојањима у успостављању „Црногорску православну цркву“

Припадници СУБНОР-а Црне Горе на Сутјесци (Фото: СУБНОР Црна Гора/Вечерње новости)

Подршку „обнови ЦПЦ“ властима у Црној Гори дало удружење бораца НОР. Постали су „челична песница“ Мила Ђукановића. Ставови васељенског патријарха ништавни су им наспрам комитетских.

Чланови Удружења бораца НОР-а затражили су од Владе Црне Горе да се законом уреди питање слободе вероисповести или уверења и правни положај верских заједница, енергично захтевајући од државних органа да истрају у решавању свих питања, од слободе вероисповести до власништва над верским објектима, и пре свега на обнови аутокефалности „Црногорске цркве“ без обзира на другачија канонска мишљења!

– Ништа не тражимо што нам не припада, већ да оно што су градили наши преци буде наше, да се уклоне нелегално подигнути верски објекти, да се заустави даља изградња и новокомпоновано скрнављење светиња. И раније се обећавало, па стало. Сада се по сваку цену мора истрајати, јер, ово је једно од најважнијих државотворних питања – поручују из ове организације.

Да није први пут да се из ове „кухиње“ шаљу поруке које су уперене против српског народа у Црној Гори и Српске православне цркве, тврди Марко Ковачевић из Нове српске демократије.

– У својој изјави СУБНОР као да тражи да им држава врати грађевински материјал који су наши преци уградили у цркве. Помињу и како се мора зауставити „новокомпоновано скрнављење цркава“. Вероватно им је њихово „старокомпоновано“ скрнављење са убијањем свештеника, сахрањивањем Бога и спраћањем стоке у храмове ближе срцу па би да и нова решења буду слична томе.

СУБНОР је тужна прича о заробљеницима партијске мисли, сматра Ковачевић:

– Како кажу: „Због партије су се одрекли Бога, због партије су убијали свештенике, због партије су држали стоку у црквама, ако треба због партије ће почети и на литургију да иду!“ Њима су ставови васељенског патријарха ништавни наспрам комитетских смерница. Утеха је ипак што је Црква вечна а партија није, па ће са њом и они нестати.

Огорчење не крију ни у Удружењу бораца ратова 1990. Црне Горе.

– Када су постали „челична песница“ Мила Ђукановића, Душка Марковића и НАТО, они хушкају на насиље против наше цркве. Иако се јавно декларишу као атеисти, стало им је да испуњавају партијске циљеве и подстичу на верску и националну нетрпељивост – каже за „Вечерње Новости“ Радан Николић, председник Удружења бораца ратова 1990. Црне Горе.

– Због тога што служе режиму дебело су награђени из државног буџета и подршком некаквој секташкој творевини покушавају да их охрабре. Затражићемо од надлежних да им се забрани рад – поручује Николић.

Жртве свештеници

Од двеста свештеника у Црној Гори, током Другог светског рата и после њега, побијено је њих 182, и то најчешће на најсвирепије начине, пошто су их претходно зверски мучили. Портал „Седмица“ објавио је ексклузивне фотографије снимљене приликом вађења жртава из јама. Митрополит Јоаникије (Липовац) убијен је при крају рата у једном потоку код Аранђеловца. Један од првих црногорских свештеника којег ће убити комунисти је архимандрит Никодим Јањушевић, настојатељ манастира Свети Лука у Жупи никшићкој. Убице се нису задовољиле крвавим пиром него су опљачкале многе манастирске драгоцености, као и личне ствари убијеног архимандрита. Однели су и 16 његових одликовања…

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 1. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Кога ово још изненађује… Можда оне Србе који су пре неки дан јадиковали над речима преминулог Михаила Јанкетића и поново приповедали о четничким злочинима…

Оставите коментар