Душко Марковић: Нашли смо начин да се преговори о Закону о вероисповести директно воде са Србијом

Председници Влада Србије и Црне Горе Ана Брнабић и Душко Марковић договорили да се о Закону о вероисповестима убудуће разговара непосредно, на институционалном нивоу између држава

Душко Марковић и Ана Брнабић на Самиту у Познању (Фото: ФоНет/Влада Србије/Слободан Миљевић/Данас)

Премијер Црне Горе Душко Марковић рекао је данас новинарима у Познању да је са премијерком Србије Аном Брнабић разговарао о Предлогу Закона о слободи вероисповести који је изазвао оштре критике Српске православне цркве, али и званичне Србије.

На питање новинара да ли је имао времена да разговара са премијерком Србије поводом овог закона, Марковић је одговорио да јој је рекао да не постоји разлог због којег би дошло до конфронтације Србије и Црне Горе.

„Било је прилике да разговарам са њом о томе. Колегиница Ана ме питала о чему се ради. Рекао сам јој да се ради о припреми закона као програмској и уставној обавези Владе заснованој на стандардима и принципима не само националног законодавства већ и Савета Европе. Црна Гора нема нови закон о верским слободама и вероисповести од 1977. године. Нема разлога да на том питању постоји конфронтација две државе“, навео је Марковић.

Он је додао да је склопљен договор да се у наредном периоду о том и о другим питањима која могу бити вредна интересовања јавности у Србији и у Црној Гори разговара директно, на институционалном нивоу и да се не даје повода недобронамерним и неупућеним да, како се изразио, подижу тензије између две државе, јер је то непотребно.

Предлог Закона о слободи вероисповести који је усвојила црногорска влада предвиђа да све верске заједнице, међу којима је и Српска православна црква, морају доказати да су пре 1918. биле власнице црквене имовине, иначе ће им бити одузета.

У међувремену је мишљење дала и Венецијанска комисија. Иако оно није у стриктно правном смислу обавезујуће из Владе у Подгорици је најављено да ће га испоштовати приликом примене закона чије се усвајање у скупштини очекује до краја јула.

У мишљењу Венецијанске комисије се подржава намера Владе да на модеран начин уреди ту област, али и указује да нема прекњижњавања верске имовине без одлуке суда. Ово и власти и Српска православна црква тумаче као своју победу.

Из Владе је речено да није ни било планирано да се једнострано одузму цркве и манастири који у Црној Гори припадају СПЦ, док у Митрополији наводе да су спречили отимање имовине, које нису чинили чак ни Турци, ни Титови комунисти.

Председник Србије Александар Вучић претходно је тражио од власти у Подгорици да повуче тај закон, али је то црногорска влада одбила.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 5. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар